Gebruiker:Sjoukje Dijkstra/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wat is nieuw bij Het Nieuwe Plannen?

Het Nieuwe Plannen is afgeleid van het begrip ‘The New World of Work’, ofwel Het Nieuwe Werken. Het Nieuwe Werken staat voor meer werkplek onafhankelijk werken. Niet alleen binnen teams, maar ook tussen teams en organisaties. Met directe toegang tot broninformatie die tussen alle teamleden gedeeld kan worden. En met middelen die helpen om zich te concentreren op feiten die daadwerkelijk aandacht nodig hebben.

Bij Het Nieuwe Plannen zitten de belangrijkste gegevens in een elektronisch backoffice-systeem, is er een directe presentatie op allerlei schermen zodat je ziet wat er moet gebeuren, verloopt de communicatie via mobiele telefoons, Personal Digital Assistants (PDA’s) en navigatiesystemen en zijn de resultaten rechtstreeks te zien en te verwerken.

Een voorbeeld: een klant belt en vraagt of er morgen vijf personen beschikbaar zijn om onderhoud aan een machine te plegen. De contactpersoon aan de telefoon of de aanvrager zelf ziet meteen of de aanvraag binnen de scope valt en ziet of de juiste personen beschikbaar zijn. Vervolgens wordt de afspraak inclusief hulpmiddelen en normtijden geboekt, volgt de uitvoering de dag erna, ziet of de uitvoerders daadwerkelijk onderweg zijn en op tijd aankomen, en ziet aan de feedback van de opdrachtgever of de opdracht naar tevredenheid is uitgevoerd. Enkele minuten later wordt de factuur verstuurd en waar nodig de evaluatie van reistijden en normtijden verwerkt. Dat is in een notendop de realiteit van Het Nieuwe Plannen.

Het Nieuwe Plannen is, net als Het Nieuwe Werken, een breed begrip. Hieronder een illustratie en een tabel met de belangrijkste verschillen tussen Het Oude en Het Nieuwe Plannen.



Nieuwe concepten en tools, dan ook nieuwe bedrijfsmodellen
Dankzij nieuwe kennis en geavanceerde planningstools, kunnen bedrijven steeds meer complexiteit beheersen en ontstaan er nieuwe bedrijfsmodellen. Waar vroeger bedrijven zich moesten richten op één of enkele specialismen, kunnen bedrijven nu veel beter informatie uit veel bronnen bij elkaar brengen. Dit heeft geleid tot een nieuw bedrijfsmodel in de logistieke wereld: het 4C concept. Dit staat voor het Cross Chain Control center. Dit is een regiecenter voor het coördineren en regisseren van meerdere supply chains. Zo’n regiecentrum of controlroom moet voorzien zijn van de modernste technologie en supply chain professionals. En het gaat niet alleen om inzage in fysieke goederenstromen, maar juist vooral om informatie- en financiële stromen, want die zijn bepalend voor het maken van de beste “cross supply chain” plannen.

Extra waarde van Het Nieuwe Plannen

  • Managementkwaliteit omhoog: Dankzij de hulpmiddelen van Het Nieuwe Plannen zijn vraagpatronen eerder bekend, waardoor de beschikbaarheid van middelen tijdig kan worden bijgesteld.
  • Effectiviteit planners verbeterd: Planners kunnen zich meer bezighouden met scenario’s

opstellen, doordat informatie over de vraag elektronisch en bijna real-time binnenkomt.

  • Effectiviteit uitvoerders omhoog: Mensen in de uitvoering kunnen efficiënter werken,

omdat data bij Het Nieuwe Plannen meer real-time zijn en daardoor beter kloppen met de werkelijkheid.

Wat zijn de consequenties van de overgang van Het Oude Plannen naar Het Nieuwe Plannen voor de planner?
De overgang gaat stap-voor-stap, maar het zal duidelijk zijn dat de functie van de planner andere rollen en vaardigheden gaat eisen. De rol van de planner wordt steeds uitgebreider, want door alle beschikbare tools kan hij zijn beslissingen beter onderbouwen. Maar er ontstaat ook steeds meer een tweedeling:

  • Planners in de rol van hoogwaardige proces- en systeemspecialist: testen planningmethoden en

tools en zorgen voor hoge kwaliteit van het plan

  • Planners in de rol van communicator: doorgronden alle uitkomsten en maken tegelijkertijd de

menselijke vertaalslag

Bron: 'Welkom in de wereld van het Nieuwe Plannen' door Ronald Buijsse en Goos Kant