Gebruiker:SofieSarens/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Prerevalidatie[bewerken | brontekst bewerken]

Prerevalidatie verwijst naar de fysieke en mentale voorbereiding die patiënten ondergaan voorafgaand aan een operatie. Deze voorbereiding omvat vaak een combinatie van lichamelijke oefeningen, dieetadvies en psychologische begeleiding om patiënten te helpen fysiek en mentaal sterker te worden voordat ze een grote operatie ondergaan.

Prerevalidatie kan helpen om de uitkomsten van de operatie te verbeteren door patiënten te helpen zich fysiek en mentaal voor te bereiden en bestaat uit een multimodale aanpak:

  • fysieke fitheid evalueren, inclusief een evaluatie van de ademhalingsfunctie en het hart. Gebaseerd op deze evaluatie kan de patiënt worden verwezen naar een fysiotherapeut om te beginnen met oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van de spierkracht en het uithoudingsvermogen. Tevens kan bloedarmoede preoperatief behandeld worden.[1]
  • dieetadvies waarbij de patiënt wordt geadviseerd om voor de operatie gezonder te eten om zo goed mogelijk te herstellen. Dit kan onder meer betekenen dat de patiënt wordt geadviseerd om meer eiwitten en voedingstoffen binnen te krijgen om de spieren te versterken en om te helpen bij het genezingsproces na de operatie.
  • Psychologische begeleiding. Het voorzien van informatie over wat men kan verwachten tijdens en na de operatie en om hen te voorzien van copingstrategieën om hen te helpen om de operatie en het herstelproces goed door te komen. Het helpt patiënten om om te gaan met de stress en de emoties die gepaard gaan met een operatie en het vermindert de angst.

De voordelen van prerevalidatie zijn talrijk. Studies hebben aangetoond dat prerevalidatieprogramma's kunnen helpen om de hersteltijd na de operatie te verkorten, complicaties te verminderen en de algehele uitkomsten van de operatie te verbeteren, al is de evidentie door de heterogeniteit aan studies eerder laag.[2] Het kan ook helpen om patiënten meer vertrouwen te geven in hun vermogen om de operatie en het herstelproces goed door te komen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]