Gebruiker:Sophie Poblome/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Mamas for Africa helpt Afrikaanse vrouwen en meisjes die het slachtoffer van fysiek en seksueel geweld zijn. Mamas for Africa ondersteunt deze vrouwen en meisjes in hun strijd tegen geweld en ongelijkheid door levensreddende opvang te bieden aan de meest kwetsbare vrouwen in Oost-Congo, Rwanda en Burundi.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Deze Leuvense vzw bestaat sinds 1999 en is opgericht door Hilde Mattelaer nadat ze tijdens een bezoek aan Oost-Congo geconfronteerd werd met vrouwen die het slachtoffer waren van seksueel geweld en de tol die het van de slachtoffers eiste. Mattelaer droomde ervan om een veilige haven voor deze vrouwen en meisjes op te richten. In 2010 werd deze droom werkelijkheid wanneer het eerste Maison de la Femme opgericht wordt in Bukavu. De slachtoffers van verkrachting kunnen hier terecht voor tijdelijke opvang, bescherming en verzorging. Vaak is dit in afwachting van dringende medische zorg in het Panzi-zieknhuis. In 2012 opende het tweede Maison de la Femme in Uvira. Ook hier kunnen vrouwen en meisjes terecht voor bescherming en verzorging.

Mamas for Africa is actief in het Gebied van de Grote Meren (Congo, Rwanda e Burundi). In deze regio woedt al een jarenlang bloedig conflict tussen Rwandese rebellen, Congolese milities en andere bendes en gewapende groepen. Geweld maakt deel uit van het dagelijks leven. Vrouwen worden aangerand en bedreig door rivaliserende groepen, akkers en huizen worden vernield, zonen geroofd, dochters verkracht, en hun mannen gedood. Velen zijn hierdoor zwaar getraumatiseerd. Mamas for Africa zet zich in om samen met deze vrouwen hun lot te verbeteren.

Projecten[bewerken | brontekst bewerken]

In eerste instantie biedt Mamas for Africa hulp aan deze kwetsbare vrouwen aan in hun Maisons de la Femme-opvanghuizen. Ze zijn vooral actief in Oost-Congo waar medische en andere hulp schaars is. Veel vrouwen lijden ook aan gynaecologische problemen naast hun mentale trauma's. Het is dus zeer belangrijk voor Mamas for Africa dat zowel medische en psychologische hulp aanwezig is. Daarom bieden ze verder ook nog vorming en opleidingen aan voor de vrouwen. Vaak worden deze vrouwen ook verstoten van hun families dus deze huizen dienen als een waar toevluchtsoord waar vrouwen en meisjes terecht kunnen voor een luisterend oor, opvang en begeleiding naar medische zorg. Verder ondersteunt ze vrouwen die zich verenigen tegen het geweld. Ze versterkt vrouwengroepen die werken rond vrouwenrechten en voorziet opleidingen met het oog op economische kansen. Ze werkt aan de vooruitgang van vrouwen.