Gebruiker:SsBhailal/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Computerondersteund vertalen[bewerken | brontekst bewerken]

Computerondersteund vertalen is het proces van vertalen met ondersteuning van software. Hierbij staat een menselijke vertaler centraal, de computer dient als geheugen ter ondersteuning. Wanneer een vertaling zich herhaalt, kan de computer dit automatisch vertalen zonder invoer van de mens. Het voornaamste doel hierrvan is het versnellen van vertalen en de samenhang te verbeteren. Dit kan met behulp van zogenaamde CAT-tools, software waarmee vertaalprogramma's kunnen worden gemaakt.

CAT-tools[bewerken | brontekst bewerken]

CAT-tools waren er al sinds 1950. Dit kon meestal maar op een computer tegelijk worden gebruikt. Tegenwoordig kan dit bijna overal omdat de tools nu cloudgebaseerd zijn en via een webbrowser toegankelijk zijn. De CAT-tools spelen hierbij een rol bij het indienen van, opslaan, beheren en bewerken van tekstsegmenten. De translation-tools die hierbij betrokken zijn, bestaan uit een database eerder vertaalde tekstsegmenten van de doeltaal. Deze database wordt vertaalgeheugen genoemd. Hierbij kunnen ook spellings- en grammaticacontroleapplicaties aan toegevoegd worden. De meestgebruikte CAT tools zijn SDL-trados, memoQ, Memsource , XTM cloud en Wordfast.

Computervertaling en computerondersteund vertalen[bewerken | brontekst bewerken]

De meest gemaakte fout is dat computerondersteund vertalen soms wordt gezien als computervertaling. Een computervertaling is een kunstmatig intelligente vorm van vertalen, een digitale vertaler die met een computerprogramma gemaakt is. Deze volledig geautomatiseerde vorm van vertaling was doorslaggevend bij de introductie van Google Translate, in 2007. Om een hele tekst alleen te laten vertalen door een computer vergt nog veel nabewerking. Computervertaling slaagt er vaak niet in om fouten te spotten, iets wat de mens wel kan doen. Toch kan deze computervertaling als basis worden gebruikt door een menselijke vertaler.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wat is computerondersteund vertalen? https://www.traduix.com/diensten/veelgestelde-vragen/wat-is-computerondersteund-vertalen
  • A process sutdy of computer-aided translation https://link.springer.com/article/10.1007/s10590-010-9076-3
  • What are CAT tools? https://www.memsource.com/what-are-cat-tools/
  • Machinevertalingen: zegen of vloek? https://www.metamorfosevertalingen.nl/machinevertalingen-zegen-vloek/