Naar inhoud springen

Gebruiker:Stienclaereboets/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Kloosterkapel Zusters Ursulinen (Maastricht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie Kloosterkapel Zusters Ursulinen (Maastricht) Maastricht-Statenkwartier, Capucijnenstraat, Ursulinenkerk02.JPG Plaats Maastricht Gebouwd in 1890 Monumentale status rijksmonument Monumentnummer 506636 Architectuur Architect(en) Johannes Kayser Bouwmateriaal baksteen Stijlperiode neogotiek Interieur Orgel Pereboom & Leijser, 1876, gewijzigd in 1955 Portaal Portaalicoon Christendom De Kloosterkapel van de Zusters Ursulinen is de voormalige kapel van het klooster van de Zusters Ursulinen aan de Capucijnenstraat 122 in Maastricht. Het gebouw is een rijksmonument.

De kapel werd in 1890 gebouwd in opdracht van de familie Claereboets, die rijk was geworden met het fabriceren van behangselpapier. In de jaren 1850 traden twee leden van deze familie in bij de Ursulinen, waarna de orde veel financiële steun kreeg bij de bouw van hun kloostergebouwen en scholen. Als architect werd Johannes Kayser aangetrokken, die eerder al de Sint-Pieter boven voor de familie Claereboets mocht bouwen en in dezelfde periode ook verantwoordelijk was voor hun grafkapel op de Algemene Begraafplaats Tongerseweg.

Kayser ontwierp een driebeukige kapel met vijfzijdig gesloten priesterkoor in neogotische stijl. Op de kapel staat een dakruiter met naaldspits. De zijgevels worden ondersteund door steunberen en luchtbogen. De korte zijden van het schip zijn versierd met de voor het oeuvre van Kayser typerende trapgevels.

Binnen wordt de kapel overdekt met gemetselde kruisribgewelven. Het interieur is nog grotendeels in oorspronkelijke staat, alleen de oorspronkelijk gepolychromeerde muren zijn witgeverfd. De zijbeuken worden met paneeldeuren van het schip gescheiden, zodat de kerkruimte eenvoudig konden worden vergroot. De vloer is ingelegd met een marmeren mozaïek in zwart, rood en wit. De apsis heeft een koorgang en wordt ondersteund door acht zwarte marmeren zuilen met kapitelen in de Korinthische orde.

De kapel wordt tegenwoordig gebruikt als heiligenbeeldenmuseum. Naast de kapel en het klooster bouwden de zusters Ursulinen in de directe omgeving een scholencomplex bestaande uit een lagere meisjesschool (Capucijnenstraat 120), een lyceum voor meisjes (Grote Gracht 76) en een kweekschool (Capucijnenstraat 118).

Bronnen

Beschrijving Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed Kerkgebouwen in Limburg - Maastricht, Zusters Ursulinen

Interieur kapel


Kapel en lagere school


Kweekschool


Lyceum

Wikimedia Commons	Zie de categorie Ursulinenkerk (Maastricht) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Overgenomen van "https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Kloosterkapel_Zusters_Ursulinen_(Maastricht)&oldid=45752187" Categorieën: Voormalig kerkgebouw in MaastrichtKlooster in MaastrichtRijksmonument in MaastrichtBouwwerk van Johannes KayserNeogotisch kerkgebouw in NederlandKapel in Limburg (Nederland) Deze pagina is het laatst bewerkt op 13 jan 2016 om 16:00. De tekst is beschikbaar onder de licentie Creative Commons Naamsvermelding/Gelijk delen, er kunnen aanvullende voorwaarden van toepassing zijn. Zie de gebruiksvoorwaarden voor meer informatie. Wikipedia® is een geregistreerd handelsmerk van de Wikimedia Foundation, Inc., een