Gebruiker:Ter-burg/WiR/Notulen/2014-05-26

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
  1. WiR overleg Maandag 26 mei 2014

Aanwezig[bewerken | brontekst bewerken]

Agenda[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Rondje
  2. korte update culturele projecten (Sebastiaan)

Hay Kranen / (NA / KB)[bewerken | brontekst bewerken]

Zit nog een maand als WiR bij KB/NA. In september zal hij nog 3 weken daar aan het werk zijn.

Kaartenmiddag bij Artis[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Er waren ongeveer 24 bezoekers, bestaande uit geo experts, wikipedianen en kaart experts zoals Marieke van Delft.
  2. Susanna Anas heeft verteld over haar Wiki loves Maps project in Finland.
  3. Op dit moment is er heel veel gaande om de opties en tools voor beeld en kaartmateriaal op commons te verbeteren. Er is bijvoorbeeld een voorstel voor een nieuw map-template op commons, deze wordt momenteel verbeterd door iemand uit Zweden.
  4. Deze biedt o.a. de mogelijheid voor geo-referencing waardoor kaarten over elkaar heen gelegd kunnen worden.
  5. De KB wil ook aan de slag met kaartmateriaal op commons en georeferencing.
  6. Zie ook https://nl.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wikiproject/Kaarten/Expertmeeting_Wiki_Loves_Maps_mei_2014 en https://etherpad.wikimedia.org/p/expertmaps

Lunchlezing bij OCW[bewerken | brontekst bewerken]

Op verzoek van Bram Voermans een presentatie gegeven bij de directie Media, Letteren en Bibliotheken. Sebastiaan neemt ook weer eens contact op met Bram Voermans.

Atlas of Mutual Heritage[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Hay heeft veel beelden van de Atlas of Mutual Heritage (AMH) geüpload naar Commons. Hiervoor heeft hij een eigen script (gebaseerd op de PyWikiBot) gebruikt.
  2. Het Amsterdam Museum heeft nu nog maar 3 beelden op de AMH staan, Hay brengt Maarten J. in contact met de projectleider van de AMH. Er is geen koppeling tussen de AMH en Wiki-projecten.
  3. De metadata op deze site is beter dan vaak op Commons geplaatst kan worden, de data is is het Nederlands én Engels te vinden. Dubbeltaligheid is zeer belangrijk voor de AMH.
  4. De afbeeldingen van de AMH worden maximaal op 2400 pixels breedte en/of hoogte beschikbaar gesteld voor commons.
  5. De KB heeft geen eigen beeldenbank, deze zijn nu te vinden op de AMH en Commons.

Externe URL stats tool[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Hay heeft een tool gemaakt waarmee je kan zoeken naar het aantal externe links dat naar een site wordt gemaakt. Hiermee is het mogelijk om statistieken te genereren van bijvoorbeeld bronmateriaal (hoe vaak wordt een site als bron gebruikt).
  2. http://tools.wmflabs.org/hay/exturl/

Jesse[bewerken | brontekst bewerken]

GWT[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn nu aan het testen met de Glamwiki Toolset. Er staan donaties klaar van:

  1. 500 video's van vogels klaar die in het kader van Wiki Loves Earth - hopelijk nog in juni - geüpload worden.
  2. Een x aantal audio opnames van Nederlandse muziek uit 1900-1940 op 78 toeren platen. Er wordt op dit moment onderzocht welk materiaal zich al in het Publieke Domein bevindt. Als dit onderzoek tijdig afgerond kan worden, worden deze items in .WAV beschikbaar gesteld. Voor 1950 was er nog geen standaard voor audio nabewerking, de kwaliteit van het materiaal is daardoor zeer divers. Op 14 juni wordt daar een edit-a-thon voor georganiseerd
  3. 1500+ video's van openbeelden. Dit wordt mogelijk in delen opgeknipt, zoals op thema. Hay geeft aan dat dit internationaal meer onder de aandacht gebracht moeten worden, zo is de Anefo set internationaal ook erg in trek.

Workshop wikipedia bewerken[bewerken | brontekst bewerken]

  • Komende woensdag geeft Jesse een eerste workshop Wikipedia bewerken voor enkele medewerkers van NIBG. Deze medewerkers zullen ook op 14 juni aanwezig zijn.
  • Na de eerste workshop met voornamelijk medewerkers van de Muziekencyclopedie komen ook de medewerkers van de centrale redactie.

Oorlog in blik[bewerken | brontekst bewerken]

Gaat een presentatie geven bij http://oorloginblik.nl dat is opgezet door het NIOD en verschillende partners. Heeft contact met Sandra ivm samenwerking met Wikimedia en Arie die later in het jaar als WiR actief zal zijn.

Voortgang algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

In juni zal Jesse een evaluatie maken over de eerste 6 maanden als WiR.

Hans[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Zit nu bij het Bibliotheek van het Vredespaleis: http://www.peacepalacelibrary.nl .
  2. De bijeenkomst over samenwerking met Wikipedia heeft vorige week plaatsgevonden.
  3. Ze hebben 20.000 nieuwe juridische boeken per jaar.
  4. De belangstelling om iets met Wikipedia te doen is miniem.
  5. Er zijn ruim 1700 beelden beschikbaar gesteld, waarvan er 1500 al op https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Images_from_the_Peace_Palace_Library staan. Er komen nog een paar honderd afbeeldingen bij.
  6. De beschikbare metadata is beperkt, dit zou mogelijk met hulp van de community verbeterd kunnen worden.
  7. Het project zou internationaal mer aandacht mogen krijgen.
  1. Geeft op 3 juni een presentatie in Rotterdam bij IHS: http://www.ihs.nl/ . Hans is daar wikipedian in special residence in juni en juli.

Maarten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Bezig met de voorbereidingen voor de uploads van de content.

Sebastiaan[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dick gaat een half jaar lang elke maand 2 uur een Wikipedia cursus geven in de bibliotheek van Amersfoort. In juni gaat de nieuwe bieb open en zal de eerste cursus worden gegeven in de introductieweek. Hay: het is mogelijk om een 'account creation' flag te krijgen zodat je als gebruiker zelf accounts kan aanmaken.
  • Sebastiaan gaat naar Vlissingen voor een kickoff van het Wiki Loves Bieb project.
  • Sebastiaan is bij het Bonnefantenmuseum geweest waar ze geinteresseerd zijn in samenwerking. Lieke Heijmans (ex-Kennisland) zit daar.
  • Open Cultuur Data heeft een API gemaakt om meerdere GLAM's te ontsluiten via één API, ze willen mogelijk een grote donatie doen via die API maar daar zijn nog wel enkele bezwaren tegen te maken. Sebastiaan heeft hier een analyse van gemaakt, zie https://commons.wikimedia.org/wiki/Commons:Batch_uploading/OpenCultureDataNL en https://docs.google.com/a/wikimedia.nl/spreadsheets/d/1CdJyIlzIZ8KUTsdtIIjF7id1L3p-arAiKoTXBpNYik0/edit#gid=0
  • Was in Berlijn over het onderwerp projectmonitoring. Er is een handleiding voor evenementen gemaakt die al door Jesse is gebruikt. Deze wordt bijgewerkt om te voldoen aan de laatste eisen/ideeën van de WMF. Zie https://nl.wikimedia.org/wiki/Handleiding_projecten
  • Is de laatste hand aan het leggen voor het train-the-trainer concept. Onder andere de verschillende doelgroepen en hoe die verschillende modules in het programma kunnen oppakken.
  • Vanuit de Saxion Hogeschool in Deventer is er interesse om ook 'iets' te doen met mode n.a.v. de Europeana Fashion editathons zoals die zijn gegeven vanuit Beeld en Geluid.

W.v.t.t.k.[bewerken | brontekst bewerken]

Wikimania beurzen[bewerken | brontekst bewerken]

https://wikimania2014.wikimedia.org/wiki/Beurs_Wikimedia_Nederland