Naar inhoud springen

Gebruiker:Thur.van.es/Kladblok/Spectrometrie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Wikiboek[bewerken | brontekst bewerken]

Scheikunde voor mbo Thur.van.es (overleg) 24 jun 2019 12:50 (CEST)

Spectrometrie 1. Lineair verband tussen c en E. 2. Niet lineair verband tussen c en E als rechte weergeven. 3. Niet lineair zijn van calibratielijnen. 4. Multicomponentanalyse. Bij de analyse van meerdere componenten in een monster kun je de componetten eerst scheiden en dan van elk afzonderlijke de concentratie bepalen. Veel chromanorganische technieken Werken en de opharmacie deze manier. In de spectrometrie is het mogelijk om zonder scheiding vooraf de concentraties te bepalen. Eerst zal een voorbeeld besproken worden van twee componenten, daarna wordt kort ingegaan op drie en meer componentanalyse. Als je de concentratie van tween verschillende componenten moet bepalen heb je -wiskundig gezien - twee onbekenden. Ook in de wiskunde is aangetoond dat je de onbekenden kunt uitrekenen als je twee vergelijkingen hebt. Gelukkig is het zo dat de extinctie van een stof niet beïnvloed wordt oor de aanwezigheid van een andere stof. Daarnaast geldt ook dat extincties bij elkaar opgeteld mogen worden, en ook heel belangrijk: de extinctie van een stof is afhankelijk van de golflengte waarbij je de metingen goed uitvoert! In het voorbeeld van een mengsel van dichromaan en permanganaat kun je een meting uitvoeren bij het absorbtiemaximum van permanganaat. Er geldt: Ept = Epp + Edp = epp × cm × l + edp × cd × laat Dit is uiteraard maar een vergelijking maar je kunt de meting herhalen bij het absorbtiemaximum van dichromaat. Je krijgt een overeenkomstige vergelijking, alleen de verwijzingen naar degolflengte van permanganaat zijn vervangen door die van dichromaat. De vier extinctiecoefficienten moeten in afzonderlijke experimenten bepaald worden. Je werkt bovendien meestal met cuvetten van 1 cm, zodat de twee vergelijkingen overgaan in: Ept = Acp + Bcd en Ed = Ccp + Dcd In de wiskunde kun je deonbekenden berekenen door eerst te doen alsof je een van de twee concentraties al weet en dan de andere in een van de twee vergelijkingen isoleren. De tweedevergelijking wordt, als je cm als bekend beschouwd: cd = (Ed - epp × cp)/edd

Thur.van.es (overleg) 24 jun 2019 13:35 (CEST)

Invullen van deze uitdrukking in de eerste vergelijking geeft, na wat rekenwerk de concentratie van permanganaat. Deze waarde kun je daarna weer invullen in de omgebouwde tweede vergelijking. Beide voor cencentrales heb je nu uitgerekend.

Meer componenten. Het principe dat voor twee stoffen is uitgewerkt geldt uiteraard ook met drie of meer componenten: beschouw alle componenten op een na als bekend en isoleer die onbekende in een van de vergelijkingen. Vul de verkregen uitdrukking voor die ene onbekende in bij alle andere vergelijkingen en herhaal dit tot jengelen maar een vergelijking over hebt.

De hierboven beschreven procedure werkt uiteraard ook voor veel grotere aantallen onbekende concentraties. Het rekenwerk wordt dan echter snel saai en foutgevoelig. In de wiskunde zijn methoden ontwikkeld die, zeker met een computer, snel tot de juiste resultaten leiden. Vooral in de ICEanalyse wordt hiervan gebruik gemaakt om, ook door de speciale spectroscopische opstelling, in een handeling leen groot aantal componenten te bepalen. Thur.van.es (overleg) 24 jun 2019 13:51 (CEST)