Gebruiker:Tim Kristel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Ondanks het feit dat ik pas een account aangemaakt had in mei 2004, droeg ik daarvoor vrij lang, anoniem, bij aan iets wat ik beschouw als de informatiemonopolie van Wikipedia. Hoewel het principe achter Wikipedia een is die bewondering kan afdwingen, ben ik in 2004 gestopt met posten. Ik was een voorstander van het principe van Wikipedia, maar zag een groot gevaar in deze site. Het gevaar werd steeds duidelijker: de pluriformiteit van het Internet kwam in het geding te staan.

Dit direct: natuurlijk mede dankzij zoekmachine google en de vele wikipedia klonen. Maar ook indirect: denk dan aan een Britannica die in 1999 hoopte met voldoende advertentie inkomsten gratis erg goede informatie bij het grote publiek te brengen. Dat het toen mislukte, verweet ik slechte marketing, dat er wellicht nooit meer een poging werd, verweet ik wikipedia.

Wikipedia heeft nu, jaren later, wellicht een monopolie op laagdrempelige informatievoorziening, maar absoluut geen monopolie op informatie op het internet. Dit dankzij initiatieven als de khan academy en Google Scholar, maar ook dankzij internetgemeenschappen als reddit.