Naar inhoud springen

Gebruiker:Tom Van Herp/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Clement Walter Dominique (Ekeren 16 september 1956) is een Belgische schrijver en  Antwerpse gids en verdediger van de enigste verbrande heks te Antwerpen: Clara Goessen.

Clement werd geboren te Ekeren, provincie Antwerpen, als oudste van twee in een gezin van zelfstandigen werkzaam in de bouwsector.  Na zijn afgebroken studies aan het Provinciaal Hoger Onderwijs voor Onthaaltechniek (77-78), is hij in dienst getreden als zelfstandig kantoorhouder bij het toenmalige Gemeentekrediet van België ( wijzigde naam naar Dexia en werd na de financiële crisis Belfius), waar hij verder uitgroeide tot directeur – bestuurder van een cluster van kantoren ten noorden van Antwerpen. In 2007 ontving hij voor deze rijkgevulde carrière nog het ereteken van ridder in de Leopoldsorde.

Hij trouwde op 20 juni 1980, heeft twee zonen, en woont nog altijd in de gemeente Brecht.

In 1994 startte hij de opleiding Antiekhandelaar, welke hij in juni 1996 succesrijk beëindigde. Hij werd dan medeoprichter in 1996 van het driemaandelijkse tijdschrift ‘de Argonauten’ dat zich specialiseerde in cultuurhistorische artikels en het inrichten van korte opleidingen in verschillende deelgebieden van antiek en kunstbeleving. Ook binnen – en buitenlandse uitstappen naar musea en veilinghuizen stond op het programma.  Dit hield op te bestaan in 1999.

Op 11/02/2013 werd hij bij koninklijk besluit benoemd (Belgisch Staatsblad 2013/200908) tot rechter in ondernemingszaken ( vroegere benaming Handelsrechter) aan de ondernemingsrechtbank van Antwerpen. Hij oefent deze functie nog altijd uit.

In 2013 schreef hij zich in voor de opleiding stadsgids aan het CVO Antwerpen. Na succesrijk het eerste jaar te hebben afgelegd, diende hij de opleiding te onderbreken wegens operaties aan de beide knieën. Hij hernam de studies in 2016.

Vanaf het einde van zijn beroepsloopbaan ( 2017) maakte hij deel uit van de de groep vrijwilligers ( gidsengroep) bij museum De Reede. Het museum is wereldwijd bekend voor haar uitgebreide collectie grafische kunst van Edvard Munch, Felicien Rops en Francisco Goya.

Gelijktijdig werd hij ook gevraagd om toe te treden bij de gidsenpool van het gerechtshof Antwerpen, gelegen Bolivarplaats Antwerpen ( bijgenaamd het Vlinderpaleis). Deze gidsen, allen met een binding met het gerecht ( gepensioneerd: onderzoeksrechter, rechter, advocaat, etc.) focussen zich vnl. op scholen. Hun meerwaarde bestaat erin om de werking van het gerecht op een duidelijke aanschouwelijke manier aan scholieren van alle richtingen, van beroeps- tot universitair uit binnen- en buitenland, uit te leggen. Waarom men een toga draagt, wat mag en niet mag op een zitting, de rol van alle tenoren ( rechter, procureur, advocaat, zittingsdeurwaarder, griffier etc.) als de verschillende rechtbanken ( eerste aanleg, beroep etc.) worden door hen op klare taal aan de bezoekers uitgelegd. In 2019 nam hij de rol van vrijwilliger coördinator van zijn voorganger over en zorgde, door actief in te spelen op de sociale media, dat het aantal bezoekers meer dan verdubbelde met als apotheose schooljaar 2023-2024 met meer dan vierduizend bezoekers.

In 2022 werd hij voorzitter van de adviesraad toerisme van de gemeente Brecht.

Vanaf najaar 2024 is hij ook verbonden aan de gidsenwerking van het oud gerechtshof, gelegen Britselei 55 Antwerpen.

Om te beantwoorden aan de noden van de individuele bezoekers aan het Vlinderpaleis schreef hij het boek ‘ Gids voor het Vlinderpaleis’ dat ook een Engelstalige versie kreeg op academia eu.

Het boek ‘Ik Clara, mijn verhaal’ kwam tot stand tijdens opzoekingswerk voor een gegidste wandeling over ‘beulen, heksen en ketters' te Antwerpen. Bij het doorpluizen van de Antwerpse procesarchieven kwam hij tot de ontdekking dat er in Antwerpen in 1603 slechts één heks op de brandstapel kwam: Clara Goessen. Het stadsbestuur Antwerpen was op dat ogenblik zoekende naar vrouwelijke straatnamen. Hij stelde een uitgebreid, historisch gestaafd dossier, tot zelfs opzoekingswerk op haar geboorteplaats Straatsburg, op om haar naam te laten opnemen door de Antwerpse straatnamencommissie. Na drie jaar kwam eindelijk het verlossend antwoord dat ze wordt opgenomen in de reservelijst. Hiernaar wordt ook verwezen in het  boek ‘het verhaal van Antwerpen ‘van de Antwerpse burgemeester, Bart de Wever. Daarop volgend kwam het boek waarin hij haar ‘mogelijke’ levensloop brengt, vanaf haar geboorte, haar beroep als sekswerkster, tot haar einde op de brandstapel. Erkenning kreeg zij ook daar er een Wikipedia pagina over haar verscheen. Nog altijd tracht hij door het geven van voordrachten haar lot, alsook van de talrijke 80% vrouwen en 20% mannen die als heks veroordeeld werden, onder de aandacht te brengen .

Het boek ‘ het oude Gerechtshof, verleden, heden en toekomst’ dat op 6 september 2024 in de boekhandel verschijnt, handelt over dit gebouw gelegen op de Britselei 55 te Antwerpen. Niet enkel de bouwkundige geschiedenis komt aan bod, doch ook de rijkelijke versiering  binnen en buiten, als de talrijke wanddecoraties. Bijkomend is het gestoffeerd met interessante  weetjes over de periode dat het actief was, alsook de voorgeschiedenis van de rechtspraak te Antwerpen, als de talrijke geruchtmakende processen die er plaatsvonden.

Het werk is tot stand gekomen in samenwerking met Glen Peelman, onthaalverantwoordelijke Vlinderpaleis, en ook kunstfotograaf. Hij maakte er een prachtige symbiose van tussen historie en fotografie.

15 januari 2007: ridder in de orde van Leopold II

  • Walter Clement: Gids voor het Vlinderpaleis - Uitgeverij Boekscout (2022) ISBN9789464503531 / 978-94-645-0353-1
  • Walter Clement: Ik Clara mijn verhaal - Uitgeverij Boekscout (2023) ISBN9789464895223 / 978-94-648-9522-3
  • Walter Clement & Glen Peelman: Het oude Gerechtshof, verleden, heden en toekomst - Uitgeverij Boekscout (2024)