Gebruiker:Torero/Wikideeën

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Op deze pagina wikideeën zet ik mijn ideeën over Wikipedia, wat Wikipedia nu is, wat het niet is en wat het zou moeten zijn, uiteen:

Wat Wikipedia is[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wikipedia is in eerste instantie een encyclopedie; een verzameling artikelen over de meest uiteenlopende onderwerpen, van hobbyisme tot serieuze zaken, van gevoelige onderwerpen tot alledaagse zaken, van lange afleidingen van wiskundige stellingen tot korte overzichtjes van gemeentedata.
  • In tweede instantie is Wikipedia een overlegorgaan; de overlegpagina's van Wikipedia moeten gebruikt kunnen worden met een open mind, dat wil zeggen dat alles overlegd, gezegd en bediscussieerd moet kunnen worden, mits daar steekhoudende argumenten voor gegeven kunnen worden. De Kroeg is de plaats voor vragen, discussie, geintjes en al dat soort zaken.
  • In derde instantie is Wikipedia een etalage van gebruikers; de gebruikerspagina's van Wikipedisten moeten gebruikt kunnen worden om het (on)genoegen van Wikipedisten te ventileren. Elke Wikipedist moet zijn/haar mening kunnen geven over wat hij/zij denkt dat goed/niet goed is. Gebruikersboxen en -pagina's zijn bedoeld om de mening van een gebruiker in vast te leggen en elke gebruiker heeft het recht die te gebruiken of juist pertinent niet te gebruiken. Ook informatie die voor anderen als "kwetsend" ervaren kan worden, moet op een gebruikerspagina geventileerd kunnen worden om het simpele feit dat een "kwetsuur" niet controleerbaar en daarmee volkomen POV is.

Wat Wikipedia niet is[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wikipedia is geen plek om reclame te maken (POV) of om persoonlijke data (telefoonnummers, echte namen, woonplaatsen) van mensen die daar niet om gevraagd hebben te publiceren. Stalking is daarmee niet de bedoeling.

Wat Wikipedia zou moeten zijn[bewerken | brontekst bewerken]

  • Er zou veel meer gestreefd moeten worden naar meer artikelen en daar horen beginnetjes bij. Wikipedia is gebaat met meer artikelen, omdat het de inhoud, leesbaarheid en uitbreidbaarheid vergroot en vandalisme tegengaat. Voor een vandaal is het veel makkelijker een nieuw artikel aan te maken, dan een bestaand artikel te vandaliseren. Streven dient te zijn om vandalistisch aangemaakte artikelen te herschrijven naar een serieus artikel of beginnetje. Het neemt bovendien de lol van een vandaal weg, omdat bij {nuweg} verwijdering er een nieuwe kans ligt datzelfde artikel op onzinnige wijze aan te maken.
  • Wikipedia zou alleen artikelen moeten verwijderen die
    • Absolute onzin
    • Zelfpromotie van encyclopedie-onwaardige personen/instanties
    • Gezandbak

zijn. In andere gevallen moet de verwijderlijst (een bijzonder verkeerde naam, noem het de Wikipedia:Onderhoudspagina ofzo) zo ingericht zijn dat er gestreefd wordt naar behoud van artikels en verbetering van artikels.

  • Woordenboekdefinities bestaan niet als zodanig, maar zijn slechts zeer korte beginnetjes die niet verwijderd (huidige situatie), maar verbeterd en uitgebreid moeten worden. Dit gemotiveerd door het idee dat Wikipedia gebaat is bij meer en betere artikels en dat het vandalisme tegengaat.
  • Wikipedia zou veel minder krampachtig over auteursrecht van afbeeldingen moeten zijn. Een plaatje vertelt meer dan duizend woorden en plaatjes zijn gemakkelijk op internet te vinden. Binnen publicaties is het heel normaal om plaatjes van elkaar over te nemen, mits er een link naar de oorspronkelijke auteur gelegd wordt. Dat dient voor mij binnen Wikipedia ook voldoende te zijn. Het doel wordt anders voorbijgestreefd door dorre regeltjes, iets wat in Nederland al veel teveel gebeurt.
  • Mensen die hun eerste edit op Wikipedia doen, of dat nu anoniemen of aangemelde gebruikers zijn, moeten niet benaderd worden met een basishouding van opzettelijke vandalen. De Wikisyntax is niet moeilijk, maar je moet er wel even induiken. Mensen die bijdragen benader je met begrip en persoonlijk. Niet met onpersoonlijke {wa} sjablonen, maar met een zelfgeschreven tekst aan die gebruiker. A) het is een normale gang van zaken tussen mensen en B) het werkt vandalisme alleen maar in de hand om mensen bij voorbaat al als vandaal te zien.
  • Sjablonen zijn ideale gebruikersvoorwerpen om technische data kort en bondig in op te slaan. Cijfers, figuren, grafieken, al dat soort georganiseerde zakelijke data moet in sjablonen gevat kunnen worden. Voor de rest is dit een project van vrijwilligers en van mensen en mensen benader je niet met sjablonen, voicemails, nummerkeuzemenu's en voorgebakken onzin, maar met een persoonlijk welkom, een zelfgeschreven set tips van hoe het beter kan en een aanspraak op hun expertise.
  • Vrijheid van meningsuiting is voor iedereen en universeel. Binnen de artikelnaamruimte is die vrijheid er niet, omdat de taak van de Wikipedia is, om zo uitgebalanceerd mogelijk en niet vanuit een bepaald gezichtspunt een beschouwende beschrijving van de werkelijkheid te bieden. Daarbuiten, op de overleg- en gebruikerspagina's, is eenieder vrij zijn/haar mening te uiten wanneer en hoe het die persoon goeddunkt. Niemand kan dan ook geblokkeerd worden om het uiten van zijn/haar mening, buiten de artikelnaamruimte. A) omdat een mening iemands persoonlijke overtuiging is, en B) omdat het universeel is; iedereen mag een mening hebben en uiten en bepaalde meningen zijn blokkadetechnisch gezien niet meer waard dan andere.
  • Gelijkwaardigheid van gebruikers. Alle gebruikers zijn in beginsel gelijkwaardig aan elkaar. Toch kunnen mensen op artikelpagina's bepaalde expertises hebben en op dat vlak kan iemand hoger ingeschat worden dan een ander. In een discussie (op overlegpagina's dus) is eenieder gelijk en dient op basis van argumenten beslissingen genomen worden.
  • Spelling van geografische namen moet "marktgericht" zijn, d.w.z. zoals het meest bekend is en gebruikt wordt, zo moeten de lemmatitels heten. Niet het volgen van een onpersoonlijk spellingsfascistisch instituut zoals de Taalunie, omdat hun voorschrijven ook arbitrair is en niet inspeelt op datgene waar een encyclopedie voor bedoeld is; de gebruiker.
Deze pagina is nog niet af en wordt uitgebreid wanneer dat nodig is.