Gebruiker:Trui Meert/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Stedelijke openbare bibliotheek Harelbeke[bewerken | brontekst bewerken]

Zijaanzicht Stedelijke openbare bibliotheek Harelbeke

De Stedelijke openbare bibliotheek van Harelbeke werd gebouwd in het jaar 2000 tijdens de legislatuur van burgemeester Luc Decavele (1993-2006).

Het gebouw, waarbij de architect de focus heeft gelegd op functionaliteit, heeft een oppervlakte van 1.725 m2. De bibliotheek is de ontmoetingsplek bij uitstek voor boekenliefhebbers, cultuurminnende en leergierige burgers. Het zal je dan ook niet verwonderen dat deze plek één van de drukstbezochte gebouwen is van de stad Harelbeke.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

De Stedelijke openbare bibliotheek is gelegen in de Eilandstraat 2 te 8530 Harelbeke. De bibliotheek is via een sas verbonden met het cultureel centrum CC Het Spoor’.

Historiek[bewerken | brontekst bewerken]

Plan 2000[bewerken | brontekst bewerken]

In 1995 stelde het stadsbestuur van Harelbeke zijn beleidsplan op voor de daaropvolgende jaren. Onder de titel ‘Plan 2000’ werd een termijnplanning voorgesteld aan de inwoners van Harelbeke.

In ‘Plan 2000’ werd de eerste aanzet gegeven voor de bouw van de nieuwe Stedelijke openbare bibliotheek:

Gezien de S.O.B. (Stedelijke openbare bibliotheek) reeds geruime tijd kampt met plaatsgebrek zal het stadsbestuur er alles aan doen om op half-lange termijn een nieuwe bibliotheek te bouwen, aansluitend aan het O.C. Daarnaast zullen de bestaande uitleenposten in Bavikhove, Hulste en Stasegem verder geoptimaliseerd worden, met bijzondere aandacht voor een aangepaste huisvesting in Bavikhove.[1]

Princiepsbeslissing[bewerken | brontekst bewerken]

Op 28 april 1997 volgt de effectieve goedkeuring van de princiepsbeslissing tot het bouwen van de nieuwe Stedelijke openbare bibliotheek door de gemeenteraad van Harelbeke. Als architect werd Jan Vanheuverzwijn (inwoner van Harelbeke) aangesteld.

In nauwe samenwerking en onder het toeziend oog van bibliothecaris Jan Van Herreweghe (in dienst van 1/6/1982 t.e.m 1/6/2021) wordt toekomstgericht nagedacht over het ontwerp, waarbij in het bijzonder rekening gehouden wordt met de functionaliteit van elke ruimte.

Bouwverloop[bewerken | brontekst bewerken]

4 april 1998: voorstelling maquette[bewerken | brontekst bewerken]

Het ontwerp laat zich kenmerken door twee richtingsassen:

·      de eerste richtingsas loopt parallel aan de Eilandstraat

·      de tweede richtingsas vertrek vanuit de foyer van het cultureel centrum

Binnenin het gebouw zullen deze twee richtingen elkaar kruisen en mee de sfeer bepalen.

Er wordt gebruik gemaakt van diverse niveauverschillen, zowel voor het vloeroppervlak als voor de plafondhoogtes. Deze manier van ontwerpen speelt in op het ruimtelijke gevoel en creëert een natuurlijke begrenzing tussen de verschillende ruimtes. Voorbeelden hiervan zijn: de hoger gelegen leeszaal (bereikbaar via een hellend vlak) en het lagergelegen amfitheater (ook gekend als de ‘glazen rotonde’).

Het gebouw bestaat uit drie verdiepingen. In de kelderverdieping bevinden zich archief-en magazijnruimtes alsook de technische ruimte. De gelijkvloerse verdieping is een volledig publieke ruimte. Op de eerste verdieping bevinden zich de burelen voor het personeel en de bibliothecaris.

In het ontwerp creëerde de architect een gebogen wand, deze is uitdrukkelijk aanwezig.

Deze wand functioneert als een trechter om de bezoekers naar de gemeenschappelijke inkom van de bibliotheek en het cultureel centrum te begeleiden.

De kleurencombinaties (waarbij de rode baksteen in schril contrast staat met het beton van het cultureel centrum) en het gebruik van de metalen rasters voor de ramen zorgen ervoor dat het gebouw opvalt in zijn omgeving. De nieuwsgierigheid van passanten wordt op die manier bijna automatisch opgewekt.

4 maart 2000: eerstesteenlegging[bewerken | brontekst bewerken]

20 oktober 2001: Officiële opening met academische zitting[bewerken | brontekst bewerken]

In de periode van oktober tot en met december 2001 wordt in het kader van ‘ontsluiting van de nieuwe bibliotheek Harelbeke’ actief ingezet op cultuurspreiding en cultuurparticipatie. Er worden lezingen gehouden, tentoonstellingen georganiseerd en gerenommeerde auteurs worden voorgesteld aan het publiek.

De keuze van de architect om te werken met een tentoonstellingsruimte vooraan in de bibliotheek, werpt in deze periode meteen zijn vruchten af. Door de ligging kan deze ruimte ook gebruikt worden buiten de openingsuren van de bibliotheek.

Dagelijkse werking[bewerken | brontekst bewerken]

De Stedelijke openbare bibliotheek van Harelbeke evolueert mee met de veranderende samenleving. Verandering en aanpassing zijn geen loze begrippen in de bibliotheek maar eerder een ‘way of life’ voor de gepassioneerde medewerkers. Onder leiding van gewezen bibliothecaris Jan Van Herreweghe en bibliothecaris Céline Bleuzé (in dienst sinds 2/9/2021) stijgen het aantal leners, het aantal uitleningen en het aantal activiteiten jaar na jaar.

Missie[2][bewerken | brontekst bewerken]

De bibliotheek is een warme ontmoetingsplek voor alle Harelbekenaren die uitnodigt om te lezen, te werken en studeren, bij te leren en te inspireren met aandacht voor alle bezoekers van de bibliotheek.

We zijn een laagdrempelig aanspreekpunt waar het de bedoeling is om iedereen zijn weg te laten vinden in de maatschappij. We kunnen dit realiseren door correct door te verwijzen naar en samen te werken met externe partners.

De bibliotheek neemt een proactieve rol op inzake leesbevordering voor lezers van alle leeftijden en niveaus, met de nadruk op leesplezier. Vanuit een actuele en gevarieerde collectie nemen we lezers mee op weg naar een inspirerende leeservaring.

De bibliotheek in cijfers[3][bewerken | brontekst bewerken]

  •      4.787 leners
  •      60.000 bezoekers
  •      97.413 materialen
  •      68 activiteiten
  •      163.497 acties

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Interieur[bewerken | brontekst bewerken]

Exterieur[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Vanheuverzwijn, J. (2021) Ontwerp voor een nieuwe Openbare Bibliotheek te Harelbeke: toelichting bij het ontwerp. Onuitgegeven nota
  • Byttebier, J., Foncke, H., Van Herreweghe, J. (2021). Boekstenen. Openbare Bibliotheek Harelbeke
  • de Graaff, W. (2002). Vakmanschap in opvallende en uitnodigende nieuwe Bibliotheek Harelbeke. BibliotheekBlad, 6, 12-15.
  • Stedelijke openbare bibliotheek Harelbeke. (2000). Jaarverslag 2000
  • Bleuzé, C. (2022). Een andere blik op de bib. HBlad (Januari 2022), 6-8
  1. Stadbestuur Harelbeke. (1995). Plan 2000. Stadsbestuur Harelbeke
  2. Bleuzé, C. (2023). Missie Stedelijke openbare bibliotheek Harelbeke. Onuitgegeven nota
  3. Stedelijke openbare bibliotheek Harelbeke. (2022). Jaarverslag 2022