Naar inhoud springen

Gebruiker:Tukker89/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Twents Buutfestival

[bewerken | brontekst bewerken]

Het Twents Buutfestival is het jaarlijkse Twentse buutkampioenschap bij Stadstheater De Bond in Oldenzaal (in carnavalstijden beter bekend als ‘de Boeskoolstad’). Net als in andere carnavaleske regio's, met name in het zuiden, is het buutreednen (of tonpraten) in Noordoost-Twente populair in carnavalstijd, tussen de elfde van de elfde en Aswoensdag. Het Twents Buutfestival wordt jaarlijks op de laatste vrijdagavond van oktober georganiseerd door Muziektheater Mélange uit Oldenzaal. De theaterzaal van De Bond biedt plaats aan 302 bezoekers en was elke editie van het Twents Buutfestival nog stijf uitverkocht.

Tijdens het Twents Buutfestival strijden 7, 8 of 9 van de beste buutreedners (ook wel tonpraters genoemd) uit het oosten van het land om de prijzen. Alle buutreedners die een buut uitvoeren in een dialect dat onder de Nedersaksische taal valt kunnen deelnemen aan het Twents Buutfestival. Dus ook buutreedners buiten Twente, waarmee het een open kampioenschap betreft. Het is ook mogelijk dat de buut door een duo wordt uitgevoerd. In een buut van maximaal vijftien minuten vertonen zij hun act in het dialect.

Een deskundige jury, onder leiding van juryvoorzitter Geert Christenhusz van het organiserende Muziektheater Mélange, bepaald naar wie de winnaar wordt en naar wie de tweede en derde prijs gaat Daarnaast stemt het publiek voor de winnaar van de publieksprijs. De winnaar van de juryprijs ontvangt een bronzen beeld van een tonprater, vervaardigd door de Oldenzaalse kunstenares Antoinette Ruiter, en mag zich een jaar lang de ‘Beste buutreedner van Twente’ noemen.

De eerste editie van het Twents Buutfestival vond plaats in 2013 op initiatief van de Oldenzaalse carnavalsoptochtvereniging De Muiters. De vereniging organiseerde de eerste vijf edities in samenwerking met Muziektheater Mélange. In 2014, tijdens de vierde editie, werd de publieksprijs in het leven geroepen. Sinds de zesde editie in 2018 ligt de organisatie volledig in handen van Muziektheater Mélange. In 2020 ging het Twents Buutfestival, zoals vrijwel alle evenementen in die periode, niet door vanwege het coronavirus.

De eerste zes edities van het Twents Buutfestival was de presentatie in handen van Annet Meijerink (van het organiserende Theaterbureau Mélange). Voormalig winnaar van het Twents Buutfestival Jeroen Bekke, alias ‘Jeroen van Tuut’n Jan’, was de presentator van de zevende en achtste editie. Sinds de negende editie wordt de buutavond gepresenteerd door Bert Eeftink, beter bekend als de Twentse cabaretier ‘Helligen Hendrik’.

[bewerken | brontekst bewerken]

Muziektheater Mélange - Twents Buutfestival

Stadstheater De Bond - Twents Buutfestival

Tonpraten.nl

Tubantia - Twents Buutfestival

RTV Oost - Jan Riesewijk verkozen tot beste buutreedner van Twente

Wegdam Nieuws - Buutreedner Mark Escher speelt voor vol theater

Facebookpagina De Muiters