Gebruiker:UsagiM/Genseiryu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Dit is het oude, oorpronkelijke artikel, voordat de edit-oorlog begon. Het NIEUWE artikel van Genseiryu vind je hier:

Zie Genseiryu voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Gensei-Ryu, ook bekend als Genseikan, is een karate-stijl en heeft zijn wortels in het Shuri Te, één van de drie oorspronkelijke karate-stijlen op Okinawa (een Japans eiland). De bedenker van Gensei-Ryu is Sensei Seiken Shukumine (1925-2001) die klassieke technieken combineerde met nieuwe en zo een verbeterde versie vormde van het Okinawa-Te dat hij had geleerd van grootmeesters Sadoyama en Kishimoto. De naam die hij gaf aan deze stijl komt van Gen ('universum', maar ook 'diepe waarheid'), Sei ('controle', maar ook 'systeem' en 'vormgeving') en Ryu (stroming, school, traditie). De combinatie Gensei-Ryu betekent dan zoiets als 'het najagen van de diepe waarheid en het verhelderen ervan als we het hebben gevonden'. Soms wordt ook gesproken van Genseikan, waarbij de term Kan zo veel betekent als 'intuïtie'.

Gensei-Ryu werd door Sensei Shukumine voor het eerst in Japan gedemonstreerd in 1949. In 1955 werd Gensei-Ryu officiëel erkend. Shukumine publiceerde in 1964 het boek “Shin Karatedo Kyohan” waarin hij de technieken van de stijl beschrijft. In 2003 besloot de Wereld Gensei-Ryu organisatie om dit boek te gebruiken als leidraad voor het Gensei-Ryu. Hierin staan ook de kata (stijloefeningen waarbij een aantal trappen, stoten en andere technieken tegen 4 tot 8 denkbeeldige tegenstanders wordt uitgevoerd) beschreven die er worden beoefend, waaronder de basis-kata Ten-i no, Chi-i no en Jin-i no, maar ook Naihanchi en de bekendste voor de stijl, waar d.m.v. de basis-kata naar toe wordt gewerkt: Sansai no kata.

In 1965 introduceert Sensei Shukumine een verdere ontwikkeling van het Gensei-Ryu dat hij Taido noemt. Taido-beoefenaars zien het niet als een nieuwe karatestijl maar als een volledig nieuwe, moderne vechtsport. Het is een Budo-discipline die erg acrobatisch uitziet, met radslagen en salto's e.d. Naast Taido, bleef sensei Shukumine zich inzetten voor Gensei-Ryu tot aan zijn dood in 2001.

In Nederland is Genseiryu verspreid door Sensei Nobuaki Konno vanaf de jaren 80. Toen hij in Nederland kwam begon hij samen met sensei Takahashi les te geven in de stijl Ryounkai, één van de verschillende stromingen die Genseiryu trainen. Sommige van deze stromingen laten de naam Genseiryu als stijl weg als zij over "hun stijl" spreken. Ryounkai, Genwakai, Butokukai, Keneikai, Seidokai zijn allen scholen die feitelijk het Genseiryu Karatedo trainen. Zij trainden in het verleden ook vaak onder de noemer Genseiryu met als toevoeging de naam van "hun stijl". Dus: Genseiryu Ryounkai, Genseiryu Seidokai, Genseiryu Butokukai enz. Echter iedere organisatie is een eigen weg gegaan en heeft naar eigen inschatting van de organisaties technieken of kata's veranderd. Het Genwakai is hierin wat verder gegaan dan de andere stijlen of organisaties. Kenmerken die de verschillende afsplitsingen verenigen zijn de kata's die worden getraind. Met uitzondering van het Butokukai trainen zij allen de kata's Ten-I, Chi-I en Jin-I no Kata. Het Butokukai traint de Heian-kata's uit het Shotokan als basis-kata's.

Toen Sensei Konno niet langer bij de Ryounkai-organisatie trainde heeft hij contact gekregen met verschillende andere Genseiryu-organisaties zoals het Butokukai en de Genseiryu-organisatie die zijn hoofd-dojo heeft in Ito, Japan. In de Genseiryu-organisatie in Ito waren meerdere leerlingen van Sensei Shukumine verenigd en Sensei Shukumine verzorgde hier incidenteel nog steeds lessen en examens. Sensei Konno heeft verschillende malen aan deze zeer unieke lessen deelgenomen. Hij is één van de weinigen die hiervoor persoonlijk door Sensei Shukumine waren uitgenodigd.

Sensei Konno begon dus de stijl Genseiryu te trainen en mocht de naam, met permissie van Sensei Shukumine, gebruiken als stijl-naam. Sensei Konno is door Sensei Shukumine, in 1997, gepromoveerd tot 6de dan. Enkele jaren later heeft hij deze promotie nogmaals ontvangen van de Karatedo Bond Nederland. Ook heeft Sensei Konno de 6de dan ontvangen van Sensei Hisataka in april 1992 in het Koshiki Karatedo. Dit is bekendgemaakt in de "KO" (Karatemagazine) door Ino Alberga. Deze verslaggever noemde abusivelijk Kunihiko Tosa als de gever van deze 6de dan.

Genseiryu is een relatief kleine (Nederland kent anno 2005 slechts 5 clubs) stijl en kenmerkt zich door lage, diepe standen, op-en-neer gaande bewegingen (hoogteverschillen van het bovenlichaam) en Shihoo. Shihoo betekent 'vier richtingen' en omvat een oefening waarbij een combinatie van technieken telkens wordt herhaald in vier verschillende richtingen. Het oogt een beetje als een kata (overigens beoefenen sommige andere stijlen ook Shihoo). Gensei-Ryu staat dicht bij het oorspronkelijke Okinawa-karate en is dan ook een pure vorm van karate, dat door oprechte meesters ervan wordt gedoceerd op de manier zoals de oprichter, Sensei Seiken Shukumine, het had bedoeld. Er zijn scholen die de basis-kata van het Gensei-Ryu hebben vervangen door de beginnerskata (Heian) uit het Shotokan karate, vermoedelijk om het interessanter te maken voor wedstrijden. Zij noemen zich ook Gensei-Ryu, maar volgen niet de oorspronkelijke weg zoals bedoeld door de grondlegger van de stijl. Zij zijn dan ook niet erkend door de Wereld Gensei-Ryu organisatie, noch door Sensei Shukumine zelf. Wèl zijn ze erkend door de JKF, maar dienen de toevoeging Butokukai te gebruiken.