Naar inhoud springen

Gebruiker:Valerie Cogge/Kasteeldomein Vilain

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

DOMEIN De VILAIN[bewerken | brontekst bewerken]

Welkom op mijn gebruikerspagina waar ik jullie graag mee wil nemen naar het Domein de Vilain, in de volksmond ook wel het Rattendaelepark genoemd. Gelegen vlakbij het dienstencentrum van Gentbrugge.

Van het kasteel blijft nog enkel de achthoekige toren en een groot deel van de omwalling over, gelegen in een intussen publiekelijk opengesteld park.

GESCHIEDENIS[bewerken | brontekst bewerken]

Het is niet geweten wie het kasteel gebouwd heeft.

In 1566 zou het een trekpleister geweest zijn voor calvinisten volgens een artikel uit La libre Belgique van 13 augustus 1968.

In 1619 wordt Albin Vilain aangeduid als bewoner op een plan van Horenbault, jaren later, in 1641 werd het vermeld op de kaart van Hondius als het huis van Kannuniek Vilain (Domus Dni Canonici Vilain). Op de kaart van Hondius van het Braemkasteel staat "Domus triest, Dame de Rattendale" waarin hij een verwijzing maakt naar Anne van der Beken, de echtgenote van Charles Triest. Hij was ooit eigenaar van zowel het Braemkasteel als het kasteel Vilain, waardoor men in de volksmond spreekt van kasteel Rattendale.

Er is geen zicht op wie na Albin eigenaar werd van het kasteel, enkel wie de volgende bewoners werden na Kannunik Villain, zijnde de familie Lichtervelde, graaf de Thiennes, graaf de Limbourg Stirum en Maria Theresia de Thiennes.

In 1885 werd het kasteel gekocht door de Gentse spinnerij La Lys, door Hendrick Van der Stegen.

Notaris Paul Van Sandvoorde kocht het in 1919 van hem over, toen hij kwam te overlijden in 1940, kwam het kasteel in handen van de Openbare Onderstand van Gent. Het is het OCMW die een slopingsvergunning heeft aangevraagd. Ze moesten toegeven dat de restauratie uitgesloten zou zijn en aangezien er geen gegadigden waren om het pand te kopen, zouden ze het domein ter beschikking stellen van het publiek. Het traptorentje zouden ze restaureren en laten gebruiken als uitkijktoren voor het publiek. Het kasteel zelf werd echter gesloopt.

Vandaag de dag staat het torentje er echt troosteloos, onafgewerkt en afgesloten bij. Het park wordt mooi onderhouden en druk bezocht door de buurt en de scholen rondom.

BOUW[bewerken | brontekst bewerken]

Het kasteel was ruim 22meter breed. De achtkantige toren stond niet in het midden en was ingewerkt in het geheel, hij stak ongeveer 2.5m uit boven het kasteel maar kwam niet boven het dak uit.

het domein was omringd door een wal. In de volksmond, de "paardenwal" genoemd naar het oude verhaal dat er ooit een ridder met zijn paard in verdronken zou zijn. Het is meer aannemelijk dat men er de paarden in liet drinken. In 1905 heeft men de wal laten dempen.

In de 19de eeuw onderging het kasteel grondige verbouwingen.

GALERIJ[bewerken | brontekst bewerken]

BRONNEN[bewerken | brontekst bewerken]

http://stad.gent/nl/buitenlocaties/rattendalepark

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/26444

https://inventaris.onroerenderfgoed.be/aanduidingsobjecten/10025

Boek "Gentbrugge acht eeuwen geschiedenis"

Boek "Gentbrugge" Uitgave 2009