Gebruiker:Vdbsabrina/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Infobord (2005) ,aan het poortgebouw geeft wandelaars een eerste kennismaking met de geschiedenis .
Mee bezig Mee bezig
Aan deze pagina of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.

Het Capellegoed ook wel Capellehof of Hoeve Verhaeghe is een hoeve in de tot de West-Vlaamse gemeente Ledegem behorende plaats Rollegem-Kapelle, gelegen aan Sint-Jansplein 10. De hoeve werd in loop van 19de eeuw ook kortstondig gekend als Kasteelgoed . De hoevesite is nauw verbonden met de ontstaansgeschiedenis van het dorp.

De boerderij ligt in de kom van het dorp, tegenover de kerk. Het is een pachthoeve van het leengoed en werd reeds vermeld in 1561. Het was een halfgesloten, omgracht hoevecomplex. Na 1843 is de omgrachting verdwenen maar de opstelling van de gebouwen bleef ongewijzigd.

Het huidige uiterlijk van het complex is voornamelijk 19e-eeuws. De gebouwen staan gegroepeerd rond een erf dat betreden wordt door een eenvoudig poortgebouw. Aan de oostzijde ligt het boerenhuis met een opkamertravee van 1702, maar waarvan de kern mogelijk tot 1623 teruggaat.

In het westen ligt de stal en in het noorden een dwarsschuur met wagenhuis en tabaksast. In het oosten nog een varkensstal.

Het geheel is geklasseerd als beschermd dorpsgezicht en beschermd monument.

In 2017 werd de hoeve aangekocht door de gemeente Ledegem. Dit jaar starten de renovatiewerken. In 2022 zullen Superette Capellehof (Mariënstede vzw) en dagcentrum 't Ferm hun intrek nemen in de hoeve. Later volgen nog andere verenigingen.

[[Categorie:Ledegem]] [[Categorie:Rollegem-Kapelle]] [[Categorie:Erfgoed]]