Gebruiker:Vrouwengesch2019/Pluralistische Actiegroep Gelijke kansen voor man en vrouw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De Pluralistische Actiegroep Gelijke kansen voor man en vrouw, ook afgekort als PAG (of P.A.G.), was de verzamelnaam voor enkele lokale feministische groepen in België, actief in de jaren 1970. De PAG had als doel de ontplooiingskansen van vrouw én man bevorderen over de ideologisch-verzuilde structuren heen, en maakte deel uit van de zogenaamde tweede feministische golf.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Nog voor de officiële oprichting van PAG, betoogden in 1967 al enkele latere voortreksters zoals Marie-Louise Maes-Vanrobaeys en Josiane Van Vlaenderen-Tuyaerts samen met enkele andere vrouwen voor 'Plaats voor meer Vlaamse voorvrouwen'. Het idee een eigen organisatie op te richten ter bevordering van de positie van de vrouw begon daar te gisten. In januari 1970 volgde een eerste bijeenkomst in het Kasteel van Male. De PAG Brugge was een feit. De krachtlijnen werden meteen ook uitgestippeld. Vrouwen -al waren mannen welkom- zouden zich zèlf actief moeten organiseren om hun rechten op te eisen. Pluralisme was hierbij van cruciaal belang. De PAG meende dat vrouwen elkaar immers over ideologische structuren en partijgrenzen heen de hand moesten reiken om vrouwenemancipatie te bekomen. In dat opzicht was de PAG gelijkaardig aan de in 1968 in Nederland opgerichte actiegroep Man Vrouw Maatschappij.[1]

Nadat Brugge zijn eerste PAG groep kreeg vormden zich al snel andere PAG kernen in steden zoals Roeselare en Mechelen. In Roeselaere stond onder meer Cecile Rapol aan de wieg van een lokale PAG groep. Deze kreeg vorm samen met Lut Vermeersch en Lieve Denys. In Mechelen ontstond er eveneens een PAG groep, die bestond onder meer uit Hilda Uytterhoeven. Ook in Leuven was een lokale PAG groep actief.

Acties[bewerken | brontekst bewerken]

- Stem Vrouw acties

- Mevrouw u wordt gediscriminieerd

Leden[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Annemie Vanthienen, Rol & Samenleving (RoSa) (2003). Dames werden feministen : PAG Pluralistische Actiegroep. Brussel RoSa.