Gebruiker:WIC Suikeroom/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

West-Indisch Huis (Dordrecht) Het West-Indisch Huis aan de ==Wijnstraat == (nr. 87) is in 1735 in ==barokke== stijl gebouwd. Voor de bouw van het pand werden een aantal gebouwen gesloopt, waaronder het pakhuis van de ==West-Indische Compagnie==. Aan dit gesloopte pand is de naam ‘West-Indisch Huis’ ontleend. Het ==patriciërshuis== vormt één geheel met de pakhuizen die aan de Kuipershaven (nr. 21) liggen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Het symmetrisch gebouwde West-Indisch Huis heeft een monumentale ==lijstgevel==, die de bij de stijl passende evenwichtigheid in sierlijke curven verstrekt. Ook de ==kroonlijst== met spiegels en consoles heeft deze functie. De deur en het bovenlicht ademen dezelfde rijkdom. Boven de voordeur zijn afbeeldingen van de handelsgod ==Mercurius== te zien. Ook is een suikerbrood aangebracht als een verwijzing naar de suikeractiviteiten in het gebouw. Er zijn diverse verwijzingen naar de handel over de wereld te zien met exotische dieren en volken. Ook de binnenkant bevat nog vele authentieke kenmerken, zoals snijwerk, ==stucwerk== en suitedeuren, beschilderde plafonds. De stijl van het gebouw is een overgang tussen ==Louis XIV== en ==Louis XV==. In het patriciërshuis zijn nog vier stijlkamers aanwezig. Het gebouw is verbonden met pakhuizen aan de Kuipershaven 21. De tuin is in het midden is overdekt, maar deze overkapping is van latere datum.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

In de 16ee eeuw was de voorloper van het gebouw het huis ‘De Cull’ van koopman en watergeus Coninck. In 1621 werd in Dordrecht een kamer van de West-Indische Compagnie gevestigd, als een onderdeel van de ‘Kamer op de Maze’ (Rotterdam, Dordrecht en Delft). In 1623 kocht het stadsbestuur De Cull voor de opslag van handelswaar van de West-Indische Compagnie. De Compagnie was betrokken bij de suikerrietplantages overzee, en die betrokkenheid zorgde voor de handelswaar. In 1685 werd er de eerste== suikerraffinaderij== in Dordrecht in gevestigd. In 1735 liet eigenaar Frederik Wilkens op de plaats van ‘De Cull’, en de naastgelegen panden ‘de Hoorn’ en ‘het Ossenhoofd’ het patriciërshuis bouwen. De suikerraffinaderij werd verplaatst naar de achtergelegen pakhuizen. In het midden van de 19e eeuw verloor het gebouw de functie van suikerraffinaderij. In 1951 is de tuin overkapt om er een drukkerij te vestigen. Na de laatste restauratie wordt er geëxposeerd en de stijlkamers worden gebruikt voor representatieve bijeenkomsten. De bovenste etages zijn kantoorruimtes.

Wetenswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

In 1645 werd de schilder == Aert de Gelder== in het West-Indisch Huis geboren.

Andere gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Een ander ==West-Indisch Huis== staat in ==Amsterdam == (Herenmarkt/Haarlemmerstraat). Er staan/stonden ook West-Indische Huizen in ==Middelburg==, ==Hoorn==, ==Enkhuizen==, ==Rotterdam==, ==Delft== en ==Groningen==.

Verder Lezen[bewerken | brontekst bewerken]

Info over de restauratie: www.cobouw.nl/bouwbreed Info over de suikerraffinage in het gebouw: K. Sigmond en S. de Meer (red.). Een zoete belofte, suikernijverheid in Dordrecht (17e-19e eeuw). Jaarboek 2012 van de Vereniging Oud-Dordrecht.

West-Indisch Huis Wijnstraat/Kuipershaven
Patriciërswoning West-Indisch Huis
Locatie
Locatie Wijnstraat 87, Dordrecht
Status en tijdlijn
Huidig gebruik vroeger patriciërshuis,, nu representaties in stijlkamers en kantoren
Bouwinfo
Eigenaar Frederik Wilkens 1e eigenaar/opdrachtgever
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
WIC Suikeroom/Kladblok
Pakhuizen West-Indisch Huis
Locatie
Locatie Kuipershaven 21, Dordrecht
Status en tijdlijn
Huidig gebruik pakhuizen, suikerraffinaderij, drukkerij, expositieruimte
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde