Naar inhoud springen

Gebruiker:Wanbel/Maurice Bellemans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Maurice Bellemans(Pamel (Roosdaal), 14 juli 1920 - Aalst, 26 mei 2005) is een Vlaams kunstschilder.

Maurice Bellemans wordt geboren in een familie van landbouwers. Hij is de oudste zoon van Charles Louis Bellemans en Maria De Saeger. Hij groeit op in een gezin van 10 kinderen dat woont langsheen de Brusselsesteenweg te Pamel (Roosdaal). De andere kinderen zijn o.a. Maria-Josée, Ivonna, Justina, Odilon, Gaston, Godelieva, Gabrielle, ...).

Maurice Bellemans loopt school in het Aloysiuscollege te Ninove. Onmiddellijk na zijn 14de verjaardag dient hij te gaan werken bij het Nieuws van de Dag. Hij neemt dagelijks de tram naar Brussel en op de tram amuseert hij zich met het maken van portretten van medereizigers.

Tijdens de oorlog, op vraag van zijn jongere broer Odilon, slaat hij met deze en enkele vrienden op de vlucht. Uiteindelijk wordt hij gevat door de bezetter en naar NÜrnberg gestuurd. Gebruik makend van de Flamenpolitik van Hitler, kan hij terugkeren naar België.

Hij gaat na de oorlog aan de slag bij het Ministerie van Economische Zaken. Het administratieve werk ligt hem niet en hij beslist een firma op te richten die beddengoed fabriceert: Robeltex. Na het overlijden van zijn oudste zoon, geeft hij de firma op en maakt van zijn hobby zijn werk: kunstschilderen.

Hij gaat naar de Academie van Aalst waar hij onmiddellijk mag deelnemen aan de masterclasses van de Aalsterse kunstenaar Jozef De Schrijver.

Hij stelt regelmatig tentoon te Aalst en Ninove en in zijn geliefde Pajottenland (Strijtem, Pamel, ...), al dan niet samen met leeftijdgenoten zoals Luc De Decker, Stefan Tessely, enz.. Hij leeft van zijn kunst en verkoopt zijn werken om mede in het levensonderhoud van zijn gezin te voorzien.

In 1946 trouwt hij met de onderwijzeres Jeanne Roobaert(°Ninove 24/01/1925)wier ouders (Nestor Roobaert en Julienne Van den Abeele) afkomstig zijn uit Ninove. De jonggehuwden gaan ook in Ninove wonen, in de Dwarsstraat, waar ze tot 1958 verblijven. Zij verhuizen datzelfde jaar naar de Elisabethlaan te Ninove, alwaar hun nieuwbouw het eerste huis wordt van het nieuw aan te leggen Polderkwartier. Er worden twee kinderen geboren. De oudste, Walter (1946-1966), overlijdt ten gevolge van een CO-vergiftiging. De jongste zoon Herman (1948-1949) sterft al na 2 maanden. Drie maanden na het overlijden van Walter, wordt een derde kind geboren: Wanda.

Buiten het beoefenen van de schilderkunst geeft Maurice Bellemans privé teken- en schilderlessen in zijn atelier te Ninove.

Hij neemt deel aan de activiteiten van de kunstkring (Variartis) van zijn woonplaats.

Maurice Bellemans is vooral bekend van zijn landschappen uit eigen streek. Daarnaast stralen zijn ontelbare landschappen, bloemstukken en marines de volheid van het leven uit, een feest van kleur en licht.

In 2005, na een zware val, sterft hij te Aalst.