Naar inhoud springen

Gebruiker:Willymalfroid/Nieuw artikel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nieuw artikel

WILLY MALFROID[bewerken | brontekst bewerken]

Brussel, 4 maart 1946, is een Belgisch kunstschilder, tekenaar en graficus. Gehuwd met Agnes Dries, kinderen Wim en Katrien

LEVENSLOOP[bewerken | brontekst bewerken]

Willy Malfroid is na wereldoorlog twee geboren ( 4 maart 1946). zijn jeugdjaren bracht hij door te Neder Over Heembeek ( Brussel), waar zijn vader zelfstandige loodgieter was. Zijn opleiding als schilder, graficus genoot hij aan de Academie te Brussel (Molenbeek),schilderkunst en in de Academie van Anderlecht, waar hij zich de techniek van lithografie en etsen eigen maakte.

ZIJN WERK[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn vroegste werk maakt hij onder invloed van zijn leermeester en vriend, kunstschilder Jan Verdoodt, die een Magisch realist was.Nadien vond hij zijn eigen weg in werk dat poëtisch surrealistisch kan genoemd worden. In een subliem kleurenpalet en op hyperrealistische wijze geborsteld. Zijn werken getuigen van een meditatieve ingesteldheid en soms van zijn futuristische visie op de wereld. Al zeer snel kent zijn werk succes, zowel in het binnenland al daarbuiten ( Parijs, Den Haag). Is sinds 1977 actief en heeft tot op vandaag (7 april 2013)in totaal 292 olieverfschilderijen gemaakt, 425 lithografiën, 37 etsen, 16 pasteltekeningen en talrijke potloodtekeningen. Op 6 december 2013 werd een werk van willy Malfroid in het Paleis der Academiën te Brussel onthuld in aanwezigheid van Koning Filip. Tijdens de daarop volgende receptie werd hij door de Voorzitter van de Academie aan de Koning voorgesteld.

MUSEA en INSTELLINGEN[bewerken | brontekst bewerken]

De meeste van zijn werken zijn in het bezit van privéverzamelingen. Maar ook: De collectie van het Paleis Der Natie te Brussel, de Koninklijke Academie voor Geneeskunde van België, Het Vlaamse Gewest, het Paleis der Academiën te Brussel. Verschillende realisaties zijn in het bezit van de Belgische Staat, Electrabel/Suez.

ONDERSCHEIDINGEN[bewerken | brontekst bewerken]

Te Parijs(1979): De gouden palmen van de "Merito Belgo-Hispanico", promotie Koningin Fabiola. Laureaat Evert Laroeckprijs voor schilderkunst (1979). Laureaat prijs voor schilderkunst van Grimbergen (1981) Te Parijs (1985)Onderscheiding: zilveren medaille " Grand Prix Humanitair de France"

PUBLICATIES en BOEKEN[bewerken | brontekst bewerken]

"Het kind in de kunst" boek door Willy Juwet. "Het brood in de kunst" boek door Marcel Duchateau. "Un siècle de peinture en Wallonie et Bruxelles" boek door Paul Caso ( Rossel). "De vruchten der aarde" boek door Marcel Duchateau ( Lannoo).

Biografie " Willy Malfroid" door Marcel Duschateau.


Categorie: lijst van hedendaagse Belgische beeldend kunstenaars