Naar inhoud springen

Gebruiker:WimDeKoning/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

ESVO is een kampeertentenfabriek uit Volendam.

Zeilmaker Evert Schokker uit Volendam (E.S. uit Vo) startte in 1922 zijn eigen bedrijf. In de 30'er jaren startte hij met de handel in o.a. bedrijfskleding en oliën. Na de oorlog kwam er een levendige handel in dekzeilen op gang. Deze dekkleden werden gebruikt voor het afdekken van vrachten op zowel schepen als wagens. Door de komst van dichte containers in de Randstedelijke havens verdween de handel in dekkleden. Het enige dat overbleef was het maken van honderduizenden handschoenen uit jute/katoen voor de Hoogovens(indertijd) in Beverwijk. Door omstandigheden gedwongen werd er in 1955 met het vervaardigen van kampeertenten. Na 1960 leverde men ook onder eigen merk. De handelsnaam veranderde in Evert Schokker Volendam Naamloze Vennootschap, die later werd omgedoopt in ESVO BV.

Vanaf de zeventiger jaren ging men op grote schaal tenten produceren voor diverse grote winkels en dealers in binnen- en buitenland. Na de neergang van de Nederlandse textielindustrie door de internationale concurrentie volgde later ook de teloorgang van de verwerkende productiebedrijven, waardoor Esvo het personeelsbestand van 45 werknemers moest inkrimpen. Toch wist men deze concurrentieslag te overwinnen met eigen productie, export en een webshop, waardoor Esvo in 2022 aanstaande al 100 jaar bestaat.

Belangrijke jaren:

1922: oprichting Zeilmakerij Evert Schokker 1955: start met vervaardigen van kampeertenten 1960: voeren van eigen label 1964: oprichting Evert Schokker N.V. 1966: oprichting ESVO NV 1975: oprichting Esvo Campingsport BV 2004: oprichting webshop voor tenten, tentdoek en outdoorstoffen