Gegevensherstel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Gegevensherstel (Engels data recovery) is het terughalen van gegevens van media dragers, zoals een harde schijf of USB-stick, die verloren lijken te zijn. Veelal staan deze verloren gewaande gegevens nog gewoon op de desbetreffende mediadrager, maar zijn zij door de een of andere reden niet direct meer opvraagbaar, waardoor deze via omwegen weer tevoorschijn moeten worden gehaald. Ook in het kader van opsporingsonderzoek worden gewiste gegevens op harde schijven weer tevoorschijn gehaald.

Dataverlies[bewerken]

Door het meer complex worden van bestandsformaten kan een wijziging van een paar bits al grote gevolgen hebben voor de leesbaarheid van een bestand. Dataverlies treedt op doordat men soms per ongeluk gegevens wist door bijvoorbeeld het opslaan van verschillende documenten met dezelfde bestandsnaam. Vaste schijven kunnen ook falen, bijvoorbeeld door ouderdom (het falen van de lees en schrijfkoppen) maar ook door het laten vallen bij onderhoud. Ook kunnen harde schijven oververhit raken door slechte ventilatie in het systeem. De harde schijf bereikt zijn maximum temperatuur en begint fouten te maken bij het lezen en schrijven naar de harde schijf. Nadat de harde schijf afgekoeld is zal deze meestal weer goed functioneren echter zal het proces van te warm worden en weer afkoelen de levensduur van de harde schijf verkorten. Daarnaast kunnen waterschade en brand of andere vormen van oververhitting (bijvoorbeeld spanningspieken) funest zijn. Daarnaast bestaan er computervirussen die bestanden kunnen corrumperen dan wel wissen.

Wat te doen bij dataverlies[bewerken]

Een eenvoudige methode om grote schade te voorkomen is de eenvoudige back-up: maak routineus eens in de zoveel tijd een back-up en bewaar deze op een aparte plaats. Dit kan niet voorkomen dat net op het moment dat een back-up werd gemaakt, alles vastloopt.

Mocht dit toch gebeuren, denk dan aan de volgende tips.

  • Schakel alle spanning uit. Als er een probleem is met een harde schijf, vererger dit dan niet door uw computer meerdere malen opnieuw op te starten. Indien het probleem van fysieke aard is, maakt u het hierdoor alleen maar erger. U kunt al uw data binnen enkele seconden kwijt zijn.
  • Maak een plan. Handel niet in paniek. Ga zitten en denk na. Heeft u een back-up? Hoe waardevol is de data? Kunnen de files handmatig opnieuw worden ingegeven, en wat zijn daarvan de kosten?
  • Bel een specialist voor professioneel advies. Probeer niet zelf het wiel uit te vinden.
  • Raak de harde schijf intern niet aan. Open de harde schijf nooit zelf. Verwijder geen schroeven. Door slechts één schroef los te draaien kan de schade verergeren.
  • Herinstalleer het besturingssysteem niet. Dit zal u geen toegang geven tot oude files.
  • Vermijd het gebruik van automatische recoverytools. Wat men ook beweert, zulke tools zijn niet in staat om te gaan met fysieke schade. Ze zullen de schade eerder verergeren.
  • Koppel de harddisk aan een pc-kabel als slave, en mogelijk leest u de harddiskinhoud. Deze optie is zeker handig als alleen het besturingssysteem echt is vastgelopen. De systeemhersteloptie van sommige besturingssystemen werkt niet altijd, koppelen als slave is een eerste aanbevolen keuze.
  • Gebruik een externe harddisk voor data back-up, handig mee te nemen. Ook een USB-stick met veel opslagcapaciteit is zeer handig om een reservekopie op te slaan en tevens gemakkelijk mee te nemen.

Software[bewerken]

Er kunnen ook programma's aangewend worden om verloren gegevens terug te halen:

Zie ook[bewerken]