Geier Sturzflug

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geier Sturzflug

Geier Sturzflug is een oorspronkelijk uit Bochum afkomstige Neue Deutsche Welle Band. De band werd in 1979 opgericht door Friedel Geratsch die ook de zanger is. Alhoewel de naam van de band geen parodie is op de groep Elster Silberflug wordt dat vaak wel gedacht.

Het meest bekend werd de groep in 1983 met het nummer Bruttosozialprodukt. Dit nummer werd oorspronkelijk in 1977 door Friedel Geratsch en Reinhard Baierle als het duo Dicke Lippe uitgebracht. Het nummer werd in 1983 een grote hit niet alleen in Duitsland maar ook in Oostenrijk en Zwitserland. Ook in Nederland werd het nummer een hit. In Frankrijk werd het nummer gecoverd door de Franse groep Nanard onder de titel PNB (produit national brut).

Andere bekende nummers waren Besuchen Sie Europa (1983), Pure Lust am Leben (1984) en Einsamkeit (1984). In 1986 trad de band voor het laatst op.

In 1996 maakte de band echter een nieuwe start waarbij Friedel Geratsch samen met Carlo von Steinfurt, eveneens onder de naam Geier Sturzflug, een tour met oude en nieuwe liedjes in de Duits sprekende landen maakten.

Een cover van het nummer Pure Lust am Leben werd uitgebracht onder de titel Die Lust am Überleben gezongen door de deelnemers van de TV-Show Ich bin ein Star – Holt mich hier raus welk nummer in 2004 op de 17e plaats in de Duitse hitparade stond.