Gemeente- en polderhuis van Abcoude

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
gemeente- en polderhuis van Abcoude
Gemeente- en polderhuis van Abcoude
Locatie
Locatie Raadhuisplein
Coördinaten 52° 16′ NB, 4° 58′ OL
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Gemeentehuis en Polderhuis, later ook politiebureau
Huidig gebruik Woning
Start bouw 06-10-1882
Bouw gereed 1883
Opening 03-07-1883
Sluiting 2011
Verbouwing 1941, 1974 en 1997
Architectuur
Bouwstijl waterstaat
Bouwinfo
Architect J. Rentinck
Eigenaar particulier
Erkenning
Monumentstatus in behandeling
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het gemeente- en polderhuis van Abcoude is het voormalig gemeentehuis van de in 2011 in de gemeente De Ronde Venen opgegane Nederlandse gemeente Abcoude.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het gebouw dat zich bevindt aan het Raadhuisplein te Abcoude is gebouwd in 1882 en 1883 in de waterstaatsstijl als zetel voor het college van burgemeester en wethouders van de toenmalige gemeente Abcoude-Proostdij. De bovenverdieping diende tot 1968 nog deels als woning. Voor de bouw van het nieuwe gemeentehuis vergaderde het gemeentebestuur in restaurant Het Regthuys. Toen het in 1881 bij wet verboden werd te vergaderen in een ruimte waar sterke drank werd geschonken, zag men zich genoodzaakt een gemeentehuis te bouwen.

Jarenlang diende het gebouw als decor van allerhande gebeurtenissen in het dorp zoals politieke verkiezingen, de ontvangst van Sinterklaas en ontvangsten van hoogwaardigheidsbekleders. Het gebouw huisvestte ook enkele decennia het politiebureau van de gemeente Abcoude.

Het gebouw raakte in onbruik met de opheffing van de gemeente Abcoude. In 2012 werd het pand verkocht aan een particuliere eigenaar.