Genesee & Wyoming Inc

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Genesee & Wyoming Inc
Huron Central in Massey, Ontario, Canada, september 2009.
Huron Central in Massey, Ontario, Canada, september 2009.
Algemene informatie
Land Verenigde Staten
Actief Greenwich (Connecticut), 1894-heden
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

De Genesee & Wyoming Inc (G&W) is een Amerikaans bedrijf dat zich hoofdzakelijk bezighoudt met goederenvervoer per spoor. G&W exploiteert 62 spoorwegbedrijven in de Verenigde Staten, Canada, Australië, Bolivia en Nederland. Tevens verzorgt G&W het rangeerwerk in 16 havens in Noord-Amerika en Europa, vervoert het steenkool vanuit het Power River Basin, en levert het rangeerdiensten in industriegebieden.

Oorsprong[bewerken]

De oorsprong van de G&W ligt in de staat New York. In 1894 werd een 23 kilometer lange spoorlijn aangelegd tussen de plaatsen Retsof en Caledonia. Belangrijkste reden voor de aanleg was de zoutmijn in Retsof. Al snel ging het mis en raakte het spoorwegbedrijfje failliet. In 1899 namen Edward Fuller en enkele investeerders de spoorlijn over. Op deze manier stelden ze het vervoer van zout vanuit hun zoutmijn veilig. Ze hernoemden de spoorlijn tot Genesee & Wyoming Railroad Company. De G&W bleef overigens wel zelfstandig.

Leasemaatschappij[bewerken]

In de driekwart eeuw die volgde, bleef voor de G&W het zout het belangrijkste product. Ook de lengte van de spoorlijn bleef 23 kilometer lang. In 1977 echter nam Mortimer Fuller III – de achterkleinzoon van Edward – een meerderheidsbelang in de G&W. Het bedrijf ging zich richten op meerdere activiteiten, zoals de verhuur van zogenaamde covered hoppers ten behoeve van zoutvervoer. De houdstermaatschappij Genesee & Wyoming Industries werd opgericht; de spoorlijn werd hier een onderdeel van.

Overnames[bewerken]

Als in 1980 de Staggers Act wordt aangenomen waarmee de overheid het spoorvervoer meer vrijheid geeft, start de groei van G&W Industries. Grote spoorwegmaatschappijen beginnen met het afstoten van onrendabele trajecten en de G&W Industries neemt diverse lijnen van hen over. Een van die lijnen is een Baltimore & Ohio-traject van Rochester naar Silver Springs dat door G&W Industries wordt overgenomen in 1986 en ondergebracht in het nieuwe spoorwegbedrijf Rochester & Southern (R&S). Naast het uitwisselen van wagons met CSX en Norfolk Southern, wisselde de Rochester & Southern ook wagons uit met de oorspronkelijke Genesee & Wyoming. Dit duurde echter tot 2003: toen werd de G&W onderdeel van de R&S en hield dus op te bestaan als apart spoorwegbedrijf. Overigens worden de oude werkplaatsen van de G&W nog steeds gebruikt voor het materieel van de R&S. Het spoorvervoer gaat tegenwoordig verder richting het zuiden – met halverwege een aftakking naar een nieuwe zoutmijn – over onder andere een voormalige spoorlijn van de Lackawanna-spoorweg.

Genesee & Wyoming Industries werd in 1996 hernoemd tot Genesee & Wyoming Inc. Het rangeerbedrijf Rail Link – vooral actief in havens – werd overgenomen. In 1997 zet het bedrijf zijn eerste stappen buiten de Verenigde Staten: in Canada verwerven ze onder andere de Huron Central en in Australië de Australia Southern. In 2008 nemen ze het Nederlandse bedrijf Rotterdam Rail Feeding over.

In juni 2010 kocht de G&W een transcontinentale spoorlijn door Australië van Adelaide naar Darwin.

Referenties[bewerken]