Genua (zeil)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Genua op een sloepgetuigd jacht

Een genua is een zeil dat gevoerd kan worden op een zeilschip. Een genua is een type fok, dat wil zeggen dat het als eerste zeil vóór de mast gevoerd wordt, aan het groot of hoofdstag, dat van de voorsteven naar de top van de mast loopt, of bij een mast met meerdere delen van de steven naar de eerste zaling.

Kenmerkend voor de genua is dat het achterlijk voorbij de mast reikt, waardoor het zeiloppervlak van dit zeil vaak groter is dan het zeiloppervlak van het grootzeil. Het positieve effect van dit zeil wordt niet verkregen doordat het meer wind vangt, maar doordat het een gunstige luchtstroom langs het grootzeil geeft, waardoor dit zeil een veel groter rendement krijgt.

Verschillende maten van genua's worden vaak aangeduid met de nummers 1, 2 of 3. Hierbij geldt dat nummer 3 de kleinste maat is (net groter dan een fok) en 1 de grootste maat is. Op hetzelfde schip is het doek van de grotere genua vaak lichter dan dat van de kleinere genua's, omdat deze laatste bij méér wind gevoerd worden.

De zogenoemde botterfok is een genua, zie tuigage en botter.