Geordie (bijnaam)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Geordie is een bijnaam voor een inwoner van de Engelse stad Newcastle upon Tyne. De vroegste geschreven bron van het woord dateert uit 1823. De herkomst is onbekend.

Ook het in Newcastle gesproken dialect wordt Geordie genoemd en de streek waarin Newcastle ligt Geordieland (zie ook Regionale verschillen hieronder).

In speculaties over de herkomst wordt het woord Geordie wel uitgelegd als:

  • Een verwijzing naar George II. Newcastle heeft namelijk door de eeuwen heen bekendgestaan als een koningsgezinde stad.
  • Een verwijzing naar de krankzinnigheid van George III. Een Geordie is in dat geval een 'gek'.
  • Een verwijzing naar een door George Stephenson uitgevonden mijnwerkerslamp die vooral in Newcastle populair was.

Regionale verschillen[bewerken]

Volgens veel Britten zijn alle inwoners van Noordoost-Engeland Geordies. Zelf hechten de inwoners van die streek waarde aan de volgende onderverdeling:

Newcastle - Geordies
Sunderland - Mackems
Middlesbrough - Smoggies
Hartlepool - Monkey hangers

Geordie-dialect[bewerken]

Het Geordie-dialect kent verschillende uitspraakvarianten van de medeklinkers t, p en k. Naast de stemloze en glottale uitspraak kunnen deze klanken op een manier worden uitgesproken waarbij de stemloze en glottale variant met elkaar worden gecombineerd. Deze glottale versterking kan tussen klinkers plaatsvinden. De glottale variant wordt daarentegen vaak voor een [l] gebruikt.[1]

Het dialect is, net als de meeste andere Engelse dialecten, niet rhotisch.[1]

Noten[bewerken]

  1. a b Watt, Dominic; Allen, William (2003), "Tyneside English", Journal of the International Phonetic Association, 33(2): 267-271.