George Fox

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
George Fox

George Fox (Fenny Drayton, Leicestershire, juli 1624 - Londen, 13 januari 1691) wordt beschouwd als de stichter van het Genootschap der Vrienden, beter bekend als de quakers.

Hij was de zoon van een wever, Christopher Fox, en werd opgevoed in de traditie van de Anglicaanse Kerk. Al vanaf jeugdige leeftijd toonde Fox grote interesse in religieuze zaken en in de Bijbel. Hij ging in de leer bij een schoenmaker, maar keerde zich op 19-jarige leeftijd af van zijn familie en vrienden en begon een spirituele zoektocht naar verlichting. Hij streefde naar eenvoud in het leven en was wars van luxe. Na drie jaar van rusteloos rondreizen door Engeland kwam hij tot het inzicht dat de waarheid alleen te vinden was in het innerlijk licht, het besef dat er iets van God in ieder mens is, wat door ieder mens ervaren kan worden. Hij begon zelf te preken en werd vanwege zijn uitingen diverse malen in de gevangenis gezet, aangezien het afwijken van het door de staatskerk en de wet voorgeschreven handelen niet werd getolereerd. Zijn integriteit en overtuigingskracht trokken echter vele volgelingen aan, en hieruit ontstond langzamerhand het Genootschap der Vrienden (Society of Friends). Fox zette hiervoor zelf de organisatie op en ondernam missionaire reizen naar Ierland, Holland, Amerika en West-Indië. Hij trouwde in 1669 met Margaret Fell.

Werk[bewerken]

Fox' bekendste werk is zijn Journal, dat werd voorbereid voor publicatie door een commissie onder leiding van Thomas Penn, onder redactie van Thomas Ellwood. Het geeft een beschrijving van zijn spirituele zoektocht.
In 1698 verscheen A Collection of Epistles, in 1706 gevolgd door Gospel Truth.

Externe links[bewerken]

Wikisource Bronnen betreffende dit onderwerp zijn te vinden op pagina Author:George Fox van de Engelstalige Wikisource.