George II van Legnica

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
George II van Legnica
1523 -1586
Hertog van Brieg
Periode 1547-1586
Voorganger Frederik II
Opvolger Joachim Frederik
Vader Frederik II van Liegnitz
Moeder Sophia van Brandenburg-Ansbach
Dynastie Piasten

George II de Vrome, ook de Zwarte of van Brzeg (Brieg), Jerzy II Pobożny, Wspaniały of Brzeski, (Legnica, 18 juli 1523 - Schloss Brieg, 7 mei 1586) was hertog van Brzeg van 1547 tot aan zijn dood.

Hij was de tweede zoon van Frederik II, hertog van Legnica-Brzeg en Sophie, dochter van Frederik I van Brandenburg-Ansbach.

Na de dood van zijn vader in 1547 erfde George II het hertogdom Brzeg met de steden Oława, Strzelin, Niemcza, Kluczbork, Byczyna, Wołów en Ścinawa. Door de vroege dood van zijn verwant Hendrik II van Podiebrad (1507-1548) was hij tot 1569 regent van het hertogdom Oleśnica voor diens zonen Hendrik III en Karel II. Toen drie jaar later zijn oudere broer Frederik III afgezet werd en diens zoon Hendrik XI in zijn plaats aangesteld werd als hertog van Legnica, werd George II regent voor de minderjarige nieuwe hertog.

Tijdens zijn regering onderhield hij goede betrekkingen met de Habsburgers (niettegenstaande het feit dat hij luthers was) en werd hij door de keizer belast met een aantal diplomatieke zendingen. George II woonde in 1548 de kroning van Maximiliaan II in Praag en Bratislava bij, en gebruikte het leger van Brzeg om de interne orde in het hertogdom te handhaven. Hij wijdde zich ook aan de uitbreiding van zijn hoofdresidentie, Brzeg, waar hij een renaissancepaleis liet bouwen, dat twee eeuwen later verwoest werd door Frederik II de Grote tijdens het beleg van Brzeg. Hij stond volledig achter de hervormingen die door zijn lutherse vader gestart waren. Hij bouwde ook het gymnasium in Brzeg (1564-1569) en na de brand van Brzeg in 1569 het nieuwe stadhuis en de torens van de Nikolaikirche. Na zijn overlijden gingen zijn bezittingen over op zijn zoons, behalve Brzeg, dat aan zijn weduwe toekwam als oprawa wdowia.

George II huwde in 1545 met Barbara (10 augustus 1527 - Brzeg, 2 januari 1595), dochter van Joachim II Hector van Brandenburg. Zij kregen zeven kinderen: