George Mason (Amerikaans politicus)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
George Mason
George Mason portrait.jpg
Algemene informatie
Geboren Fairfax County, 11 december 1725
Overleden Gunston Hall, Fairfax County, 7 oktober 1792
Nationaliteit Amerikaans
Beroep staatsman
gedelegeerde voor Virginia in de
US Constitutional Convention

George Mason IV (11 december 1725 bij Pasbytanzy, Fairfax County, Virginia; 7 oktober 1792 in Gunston Hall, Fairfax County, Virginia) was een Amerikaans politicus en grootgrondbezitter, die bekend is als de „Father of the Bill of Rights“ en als één van de grondleggers van de Verenigde Staten.

Leven[bewerken]

Gunston Hall is het landgoed van zijn ouders. Het ligt aan de Potomac. Hij erfde het wanneer hij 19 jaar oud was en kreeg er dan de verantwoordelijkheid over. Hij volgde geen hoger onderwijs.

In 1752 kocht hij aandelen in de Ohio Company. Dit is een onderneming, die zich specialiseert in het kopen van land in het westen van de Verenigde Staten, in het Wilde Westen. Dat gebied is dan nog onontgonnen. Zijn hele leven blijft hij aandeelhouder van de Ohio Company.

In de tijd van Mason heerste er nog de slavernij. Mason begreep dat de slavernij moest worden afgeschaft, maar zijn eigen slaven liet hij, evenmin als Thomas Jefferson, niet vrij.

Daarentegen zette Mason zich sterk in voor de rechten van het individu. Hij vond de macht van de verschillende Amerikaanse federale overheden daarvoor te groot. Mason speelde een grote rol in de politiek van de Verenigde Staten ten tijde van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog of Amerikaanse Revolutie (1775-1783). Hij was gedelegeerde voor de staat Virginia. Hij was de belangrijkste schrijver van de Virginia Declaration of Rights (1776). Hij had veel invloed bij het opstellen van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring (ook 1776) en van de Grondwet van de Verenigde Staten (1787). De Bill of rights (1791) was voor een groot deel gefundeerd op het werk van Mason. In deze verklaringen wordt gesteld, dat iedereen gelijk is voor de wet.

Mason was er voor dat de wetgevende macht als onderdeel van de regering gekozen werd volgens de democratische beginselen. Hij verzette zich tegen een gevestigde klasse-indeling in de maatschappij.

In Fairfax County is er een universiteit naar Mason genoemd en in Washington D.C. staat het George Mason Memorial.

Zie ook[bewerken]

Literatuur[bewerken]

  • (en) Helen Hill Miller, George Mason, Constitutionalist, 2001
  • (en) R.A. Rutland en anderen: The Papers of George Mason in drie delen, 1970, Chapel Hill, The University of North Carolina Press

Externe links[bewerken]