George Robert Waterhouse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
George Robert Waterhouse
GRWaterhouse.jpg
Volledige naam George Robert Waterhouse
Geboren 6 maart 1810
Overleden 21 januari 1888
Geboorteland Vlag van het Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Standaardafkorting Waterhouse
Portaal  Portaalicoon   Biologie

George Robert Waterhouse (Somers Town, 6 maart 1810 - Putney, 21 januari 1888) was een Engels natuuronderzoeker, entomoloog en zoöloog.

George werd geboren in 1810 in Somers Town. Zijn ouders waren James Edward Waterhouse en Mary Newman. Hij was de broer van Frederik George Waterhouse, die ook zoöloog werd. George ging naar school in Koekelberg, in de buurt van Brussel. Na zijn terugkeer naar Engeland in 1824 werkte hij als leerling bij een architect.

George raakte geïnteresseerd in de entomologie door zijn vader, die zelf amateur-entomoloog was. Hij stichtte de Entomological Society of London samen met Frederick William Hope in 1833 en bekleedde zelf de functie van ere-conservator van het museum en later die van voorzitter, van 1849 tot 1850. The Royal Institution in Liverpool benoemde hem conservator van haar museum in 1835 maar hij verruilde deze baan 1836 voor een positie bij de afdeling geologie en later als conservator van het museum van de Zoological Society of London. Hij werd uitgenodigd om mee te gaan op Charles Darwin's reis met de Beagle, maar hij zag daar van af. De collecties van zoogdieren en kevers, die Darwin op zijn reizen had verzameld, werden bij diens terugkeer toevertrouwd aan Waterhouse. In november 1843 werd hij assistent op de mineralogische afdeling en later conservator van het British Museum of Natural History. Hij bleef tot aan zijn pensionering in 1880 werkzaam bij het museum en hij stierf in 1888 in Putney.

Taxa[bewerken | brontekst bewerken]

Hij beschreef een aantal diersoorten voor het eerst, o.a. een aantal kevers, door Darwin verzameld op de Galapagoseilanden.

Maar ook bijvoorbeeld:

Enkele publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Descriptions of Colepterous Insects collected by Charles Darwin, Esq., in the Galapagos Islands, Annals and Magazine of Natural History, 1845
  • A Natural History of the Mammalia - Vol I: Marsupiata, or Pouched Animals, 1846
  • A Natural History of the Mammalia - Vol II: Rodentia, or Gnawing Mammalia, 1848
  • Hij assisteerde Louis Agassiz bij zijn Nomenclator Zoologicus (1842).