George Takei

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
George Takei
George Takei in 1996
George Takei in 1996
Algemene informatie
Volledige naam George Hosato Takei
Geboren Los Angeles, 20 april 1937
Land Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Werk
Jaren actief 1955-
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

George Takei (Los Angeles, 20 april 1937) is een Amerikaans acteur van Japanse afkomst, vooral bekend van zijn rol als Hikaru Sulu uit Star Trek.

Biografie[bewerken]

Takei speelde begin zestiger jaren in diverse speelfilms, tegenover acteurs als Richard Burton, Cary Grant en Alec Guinness. Het bekendst werd hij door zijn rol als Hikaru Sulu in Gene Roddenberry's sciencefictionserie Star Trek. Hij speelde ook de rol van de keizer Yoshiro van het Rijk van de Rising Sun in 2008 video game Command & Conquer: Red Alert 3.

In 1972 stelde hij zich verkiesbaar als burgemeester van Los Angeles. Hij werd tweede achter winnaar Tom Bradley, in een veld van 17 kandidaten. Later werd hij door Bradley aangesteld als bestuurslid van de werkgroep die de metro voor de stad voorbereidde. Hierin zat hij 11 jaar. In 1979 schreef hij samen met Robert Asprin het sciencefictionboek Mirror Friend, Mirror Foe.

In 2004 werd hij onderscheiden in de Japanse orde van de rijzende zon voor zijn bijdragen aan de Amerikaans-Japanse betrekkingen.

Op 14 september 2008 is hij getrouwd met zijn man Brad Altman (en) .

Beknopte filmografie[bewerken]

Overige[bewerken]

Externe link[bewerken]