Gerrit-Jan Konijnenberg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Gerrit-Jan Konijnenberg (geboren juni 1963) is een voormalige Nederlandse schansspringer. In 1987 en 1988 nam hij deel aan in totaal 5 wereldbekerwedstrijden.

Konijnenberg was, na Jan Loopuyt, de Nederlandse recordhouder die eind jaren 20 en begin jaren 30 van zich deed spreken, de eerste Nederlandse schansspringer van betekenis. Hij nam het onder meer op tegen de bekendere Brit Eddie "the Eagle" Edwards.

Konijnenberg vestigde een Nederlands record van 97 meter, maar kwalificeerde zich niet voor de Olympische Winterspelen van Calgary in 1988 (waar Eddie Edwards wel aan deelnam) en Albertville in 1992.

Zijn beste resultaat in de wereldbeker behaalde Konijnenberg tijdens het Vierschansentoernooi in de nieuwjaarsrace in Garmisch-Partenkirchen in 1988, waar hij een gedeelde 108e plaats behaalde van 110 deelnemers. Hij versloeg Eddie Edwards en behaalde dezelfde score als de Hongaar Mihaly Szalai.

Gerrit Konijnenberg is in 2023 vader van vijf kinderen en hoofd van een Noors computerbedrijf.

Na Gerrit-Jan Konijnenberg hebben meerdere Nederlandse schansspringers internationaal deelgenomen aan schansspringen, zowel in de World Cup als de Continental Cup (WK B).

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]