Get paid to

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De afkorting GPT staat voor get paid to, een aantal mogelijkheden die het internet biedt om geld te verdienen. Een GPT, ook wel betiteld als online spaarprogramma, is een website waar de leden de mogelijkheid krijgen om geld te verdienen. Meestal bestaat dit vooral uit het lezen van reclame-e-mails, het invullen van enquêtes en het werven van nieuwe leden.

GPT via e-mail[bewerken | brontekst bewerken]

De mailtjes van deze spaarprogramma's zijn afkomstig van bedrijven die hun producten willen verkopen of meer naamsbekendheid willen. Hiervoor schakelen ze een affiliatiebedrijf in. Hier zijn veel sites bij aangesloten, zoals GPT-bedrijven. Deze bedrijven beschikken over een enorme database met e-mailadressen waardoor een bedrijf een heel grote groep mensen kan bereiken. Voor het versturen van deze mailtjes krijgen de GPT-websites geld van de affiliatie bedrijven indien ze daar ook iets kopen of deelnemen. Hiermee betalen ze hun leden weer en houden ze er zelf ook nog wat aan over. Omdat ze vergoedingen blijven geven voor het lezen van mailtjes, hebben steeds meer mensen daar wel wat tijd voor over en wordt hun database met e-mailadressen ook steeds groter. Ze kunnen dus meer mensen mailen en dus ook meer geld vragen van een adverterend bedrijf.

GPT-websites[bewerken | brontekst bewerken]

De zogenaamde GPT-websites hadden eerder alleen de mogelijkheid om geld te verdienen met e-mailtjes lezen, enquêtes en websites bezoeken. Tegenwoordig bieden zij nog veel meer mogelijkheden, bijvoorbeeld door spelletjes te spelen, producten uit te proberen en zelfs het bestellen van producten. Er zijn steeds meer spaarprogramma's gekomen, maar deze zijn niet zonder meer betrouwbaar.

Adverteerders[bewerken | brontekst bewerken]

Een misverstand is dat de eigenaren binnen de branche per klik (CPC) betaald krijgen. Spaarprogramma's ontvangen echter alleen vergoedingen van adverteerders indien leden meedoen aan acties zoals een CPL (commissie per lead door enquêtes in te vullen of aan te melden bij een website voor een nieuwsbrief bijvoorbeeld) of een CPS (commissie per sale door dus te kopen bij adverteerders). Het bestel- en deelnamegedrag van de leden heeft dus invloed op de spaarprogramma.

Inschrijving KvK[bewerken | brontekst bewerken]

Een goede GPT is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en Belastingdienst. Veel hobbyeigenaren die niet zijn ingeschreven stoppen ermee wanneer het hun uitkomt. Bij een bij KvK ingeschreven bedrijf is dat stukken lastiger, aangezien deze altijd terug te vinden zijn tot een aantal jaar na de uitschrijving. Bij de sitebeheerder kan om het KvK-nummer worden gevraagd.

Vergoedingen[bewerken | brontekst bewerken]

In Nederland is het bijna standaard dat de vergoedingen voor een mail rond de cent per klik liggen en per bank worden uitbetaald. Lagere vergoedingen zijn overgewaaid uit Amerika waar het verloop zeer groot is en waar vaak wordt uitbetaald via PayPal. Bijna dagelijks gaan daar sites offline en komen er nieuwe bij.