PayPal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
PayPal, Inc
Logo
Oprichting 1998 als Confinity
2001 naam gewijzigd in PayPal
Oprichter(s) Max Levchin, Peter Thiel
Sleutelfiguren Dan Schulman, CEO en president
Land Vlag van Verenigde Staten
Hoofdkantoor San Jose, Californië
Werknemers 23.200, waarvan 11.200 in de Verenigde Staten (december 2019)
Producten Internetbetalingen, mobiele betalingen
Industrie financiële dienstverlening
Omzet/jaar US$ 17,8 miljard (2019)[1]
Winst/jaar US$ 2459 miljoen (2019)[1]
Marktkapitalisatie US$ 203 miljard (16 juli 2020)
Website www.paypal.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

PayPal is een online betaaldienst, die bij zijn oprichting oorspronkelijk bedoeld was voor betalingen tussen personal digital assistants (pda's).

Gebruik[bewerken | brontekst bewerken]

Het systeem fungeert als intermediair voor online en mobiele betalingen tussen personen onderling, online verkopers en webwinkels. Om te betalen is alleen een e-mailadres nodig. Betalingen kunnen gedaan worden vanaf een bankrekening, creditcard of van ontvangen geld op de PayPal-rekening. Er kan ook geld worden overgeschreven naar een eigen bankrekening. PayPal legt sinds 2021 een inactiviteitstoeslag op van maximaal 10 euro per jaar aan gebruikers die twaalf maanden niet ingelogd hebben en hun account niet gebruikt hebben. Deze kan vanaf 4 januari 2021 worden ingehouden op het saldo.[2][3]

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Het bedrijf, dat zijn hoofdkantoor in San Jose heeft, werd in 1998 onder de naam Confinity opgericht door Peter Thiel, Luke Nosek en Max Levchin. In eerste instantie richtte het bedrijf zich op applicaties voor de Palm Pilot-pda. Het product PayPal werd in 1999 geïntroduceerd. In 2000 fuseerde Confinity met het door Elon Musk opgerichte bedrijf X.com.[4] In oktober 2000 besloot Musk dat X.com zich volledig ging toeleggen op PayPal, andere activiteiten werden gestopt.[5] In 2001 werd de naam X.com gewijzigd in PayPal.[6]

De populaire veilingsite eBay kocht PayPal in oktober 2002 op, omdat ongeveer 50% van de eBay-gebruikers het al gebruikte. PayPal was daarmee veel populairder dan eBays eigen BillPoint. Sinds de introductie van de Nederlandstalige versie van PayPal in 2006, toonde de Nederlandse markt een forse stijging. Het aantal rekeninghouders in Nederland groeide van 1 miljoen in maart 2007 naar 2,7 miljoen in maart 2010.[7] Het bedrijf won van 2009 tot 2013 al vijf maal op rij de Nationale Thuiswinkel Award voor de beste financiële dienst op het internet en in België de BeCommerce Award in 2010. In 2015 stootte eBay PayPal af en ging het als onafhankelijk bedrijf naar de NASDAQ effectenbeurs (ticker symbol: PYPL).[8]

Betalen met PayPal is voor de betaler gratis, maar de ontvanger betaalt een aandeel als provisie, ter grootte van 3,4% van het overgeschreven bedrag + € 0,35. Grote afnemers kunnen in aanmerking komen voor een lager tarief. Informatie over de gebruikte betaalrekening of creditcard wordt niet aan de verkoper bekendgemaakt. De kosten kunnen tot 2% hoger zijn wanneer betalingen uit het buitenland worden geaccepteerd.[9]

In mei 2018 nam PayPal het Zweedse bedrijf iZettle over voor US$ 2,2 miljard. IZettle levert kassasysteemapps en mobiele kaartlezers. Het bedrijf verwachtte zelf pas in 2020 de eerste winst te rapporteren. Dit was de grootste overname van PayPal tot dat moment.[10] In november 2019 volgde de overname van het Amerikaanse besparingsplatform Honey Science Corporation, deze acquisitie kostte het bedrijf 4 miljard dollar.[11] Honey is een snelgroeiend platform waarmee consumenten koopjes kunnen vinden bij het online winkelen.

In 2019 telde het bedrijf 90 miljoen rekeningen in 190 markten en 24 valuta. Bij 36% van de webshops in Nederland konden mensen met PayPal betalen.

Resultaten[bewerken | brontekst bewerken]

Jaar[12] Omzet
(× US$ miljoen)
Netto resultaat
(× US$ miljoen)
Werknemers
2012 5.662 778
2013 6.727 955
2014 8.025 419
2015 9.248 1.228 16.800
2016 10.842 1.401 18.100
2017 13.094 1.795 18.700
2018 15.451 2.057 21.800
2019 17.772 2.459 23.200

Kopersbescherming[bewerken | brontekst bewerken]

PayPal biedt bescherming aan de koper van producten die op eBay, Marktplaats of enige andere website met PayPal gekocht en betaald zijn, maar om de een of andere reden niet geleverd blijken. Indien een product is geleverd dat sterk afwijkt van de beschrijving (zoals namaakartikelen of beschadigde artikelen) kan de koper dat product terugsturen. De koper moet vervolgens een bewijs van verzending aan PayPal kunnen overleggen zodat de prijs van het product niet op hem verhaald kan worden.

Deze bescherming zorgt ervoor dat een verkoper zich moet indekken. Het belangrijkste voor de verkoper is om elk verkocht product betaald via PayPal, traceerbaar te verzenden. Deze werkwijze biedt een grote betalingsveiligheid. Toch zijn er soms pogingen tot oplichting:

  • Er zijn kopers die niet-traceerbaarheid van de verzending bij PayPal heel snel signaleren en van PayPal een terugbetaling eisen nog voor de bestelling aangekomen kan zijn.
  • Sommige kopers kopen online, gaan het goed in persoon ophalen en eisen vervolgens hun geld terug, omdat de goederen zogenaamd niet ontvangen zouden zijn.

Fraude[bewerken | brontekst bewerken]

Veiligheid, betrouwbaarheid en discretie zijn noodzakelijk bij allerhande verrichtingen via het internet.

PayPal stelt de discretie van de persoonlijke gegevens en/of de financiële status veilig door:

  • eigen servers voor de opslag van gevoelige informatie;
  • onzichtbaar maken van de financiële informatie voor bijvoorbeeld webwinkels;[13]
  • opgave van het persoonlijk e-mailadres bij elke verrichting;
  • gegevenscodering bij alle dataverkeer.

Externe risico's[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel PayPal maatregelen tegen fraude neemt, bestaan er nog externe factoren waardoor hackers de persoonlijke gegevens kunnen misbruiken:

  • door middel van frauduleuze e-mails en nep-websites proberen hackers onder naam van een bekende legale organisatie allerhande persoonlijke gegevens te verkrijgen (phishing en spoofing);
  • via oude bankafschriften/persoonlijke documenten kunnen hackers de nodige gegevens achterhalen;
  • bij het doorgeven/noteren van persoonlijke gegevens in een niet-vertrouwde omgeving kunnen buitenstaanders misbruik maken van de genoemde informatie.

Innovatie[bewerken | brontekst bewerken]

In 2009 werden de PayPal-webservices opengesteld voor externe ontwikkelaars, waardoor er ook mobiele applicaties voor persoonlijke betalingen gemaakt kunnen worden. De iPhone-app bevat onder meer de zogenaamde "Bump"-functionaliteit, waarmee de ene iPhone-bezitter geld kan overmaken aan een andere iPhone-bezitter door de apparaten tegen elkaar te "bumpen". Ook voor Android en BlackBerry OS ontwikkelde PayPal een applicatie. Ook werd er een Mobiele Shopgids-app uitgebracht, een soort gouden gids voor m-Commerce in Nederland.

Een doorontwikkeling vormen eerste mobiele websites en applicaties (iPhone en Android) met PayPal Mobiel. Zo kan de consument mobiele bioscoopkaartjes kopen in de app van Pathé, kan er mobiel betaald worden voor kleding, wijn, ansichtkaarten, schoenen, bloemen, maar ook condooms binnen de applicatie van Condoom Anoniem.

Amerikaanse bestuurders van PayPal hebben laten weten dat PayPal offlinediensten gaat aanbieden, zodat het bedrijf een betaalwijze voor in fysieke winkels kan leveren, een zogeheten Point of Sale (POS)-oplossing. Een stap hiertoe is een grootschalige pilot in Californië in samenwerking met het bedrijf Bling. Consumenten kunnen betalen in winkels en bedrijfskantines door hun mobiele telefoon langs een NFC-lezer bij de kassa te halen.

Kritiek op PayPal[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 7 december 2010 ligt PayPal samen met VISA, Mastercard, Western Union en Bank of America onder vuur als financiële instellingen die overboekingen aan WikiLeaks blokkeren. Deze maatregel wordt door critici als willekeurig en onwettig gezien, maar het illegaal verklaren van Wikileaks door het United States Department of State maakt het onwettig om de service wel te verlenen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]