Marktplaats.nl

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marktplaats.nl
Taal Nederlands
Eigenaar eBay
Opgericht 1999
Status Actief
Alexa-positie 3,875 (november 2019)[1]
Link marktplaats.nl
Portaal  Portaalicoon   Media

Marktplaats.nl is een Nederlandse advertentiewebsite/marktplaats.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De website werd in 1999 opgericht door Rene van Mullem. Het aanbieden van advertenties was in de beginperiode gratis. De site trok al gauw veel bezoekers en het aantal online advertenties groeide gestaag. In 2010 werden ruim 260.000 nieuwe advertenties per dag geplaatst en waren er zo'n 6 miljoen advertenties actief. Eind 1999 werd Marktplaats.nl op aanraden van Bob Crébas voor Hfl 600.000 -ca. € 273.000- overgenomen door Het Goed uit Emmeloord, een landelijke keten van kringloopwinkels. Op 10 november 2004 werd de site voor een bedrag van 225 miljoen euro verkocht aan het Amerikaanse internetveilinghuis eBay. Medio 2015 was het volgens Alexa Internet de elfde website qua bezoekers in Nederland.[2]

Commercieel succes[bewerken | brontekst bewerken]

Marktplaats.nl werd pas winstgevend nadat men 6 euro moest gaan betalen voor een advertentie met een productwaarde van 200 euro en hoger of het aanbieden van diensten. Sinds 2006 dient men in rubrieken als Auto's, Vakantie, Watersport, Woningen, Diensten en Zakelijke goederen (30% van het totaal aantal rubrieken) 9 of 25 euro te betalen om te adverteren; de 200 eurogrens is vervallen. Bovendien is er voor sommige betaalde rubrieken (zoals Auto's) een automatische verlenging van toepassing, die stopt na het verwijderen van de advertentie door de adverteerder. Door deze laatste wijziging kunnen de advertentiekosten -en derhalve inkomsten voor Marktplaats- flink oplopen.

Verbreding[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 heeft Marktplaats.nl het plan gelanceerd zijn diensten te verbreden. Zo kan Marktplaats.nl ook worden gebruikt als een virtuele markt voor andere diensten zoals een makelaarsfunctie, of voor het boeken van reizen.

Kritiek[bewerken | brontekst bewerken]

In november 2005 zond Netwerk een reportage uit met de naam De schaduwkant van de website Marktplaats.nl. Hoewel redacteuren van de website tijd steken in het voorkomen van handel in verboden en gestolen goederen (heling), blijkt dit niet altijd voorkomen te kunnen worden.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]