Bob Crébas

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Bob Crébas (Bant, 1951) is een Nederlandse ondernemer uit Wapenveld.

De jeugd van Crébas en zijn latere leven verliepen niet altijd vlekkeloos blijkt uit zijn autobiografie Iedere dag vrij. Hij voerde actie tegen kernenergie in de Noordoostpolder en hield de Poldertoren in Emmeloord bezet. In de jaren 80 begon de werkloze Bob samen met echtgenote Carla Wobma de kringloopwinkel Goedzooi aan de Staalstraat in Emmeloord. Hier is inmiddels Het Goed uit ontstaan: een keten met kringloopwinkels door heel Nederland. De eerste vestiging zit nog altijd in Emmeloord, maar inmiddels al heel wat jaren aan de Randweg. In een kantoorpand naast de winkel startte de familie Crébas met verkoopwebsite Marktplaats.nl.

Ondernemer Crébas baarde opzien door de verkoop van de website marktplaats.nl, waar hij mede-eigenaar van was, voor 225 miljoen Euro aan veilingsite eBay. Hij werd in één klap miljonair. Er volgde een autobiografie (Iedere dag vrij) en de familie Crébas zette kledingconcern Brennels op. Inmiddels is de naam omgedoopt tot Netl. Netl ontwikkelt zelf de kleding die voor ruim 50 procent uit brandnetelvezels bestaat. De brandnetels worden verbouwd in de Noordoostpolder en in enkele Oost-Europese landen. De vezels worden in Italië gemengd met katoen en gesponnen tot fijn garen. Driekwart van de kleding bestaat uit katoen en een kwart uit brandnetelvezels.

In Kraggenburg is Netl Park aangelegd met een brandnetelplantage, strand, strandpaviljoen, duinen, zoet zwemwater, helikopter, kruidenvelden en een bamboebos. Op het park is ook een winkel waar de brandnetelkleding te koop is. Ook kan men kennismaken met de bedrijfsfilosofie en de grondstof voor de modelijn van Netl.

In 2013 is Netl echter gestopt met de productie van kleding uit brandnetelvezels. Kleding gemaakt van linnen (vlasvezels) is daarmee weer voorlopig de enige kleding uit natuurlijke vezels van Nederlandse bodem. Landbouwuniversiteit Wageningen (WUR) verricht thans onderzoek naar vezelhennep.

Het nieuwste project van Bob Crébas is de aanleg van een landgoed van 24 hectare nabij het Kuinderbos bij Bant. Een deel van het gebied zal toegankelijk zijn voor publiek, een ander deel wordt gebruikt voor landbouw. Crébas gaat hier walnotenbomen aanplanten. Ook wil hij samen met zijn echtgenote terug naar de Noordoostpolder waar zij beide vandaan komen.

Bob Crébas staat genoteerd in de Quote 500.

Externe links[bewerken]