Bant (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Bant (Noordoostpolder))
Bant
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Bant (Flevoland)
Bant
Situering
Provincie Vlag Flevoland Flevoland
Gemeente Vlag Noordoostpolder Noordoostpolder
Coördinaten 52° 46′ NB, 5° 45′ OL
Algemeen
Inwoners
(2021-01-01)
1.495[1]
Overig
Woonplaatscode 1272
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Bant is een van de tien dorpen in de gemeente Noordoostpolder en telt 1.495 inwoners.

Ligging[bewerken | brontekst bewerken]

Bant is gelegen aan de snelweg A6, tussen de plaatsen Emmeloord en Lemmer. De dorpskern ligt op ongeveer vijf kilometer van het Kuinderbos. Op oude kaarten is te zien dat de locatie van Bant in oorsprong was gepland op de kavel tussen de Creilervaart en de Noorderringweg op het zogeheten Kavel Tiesingha. Waarom hiervan is afgeweken is niet bekend. Op deze kavel heeft het voormalige arbeiderskamp Westvaart gelegen, genoemd naar het kanaal dat naar het westen liep, de huidige Creilervaart. Hier ligt bij de oude grasdrogerij ook nog een zwaaikom voor de scheepvaart.

Herkomst naam[bewerken | brontekst bewerken]

Bant is genoemd naar het vroegere Bantega of Bant in Lemsterland, waarvan de landerijen zich ver naar het zuiden, dus tot in het huidige poldergebied, uitstrekten. Na de oorlog is Bantega ook de naam geworden van een dorp op het oude land, iets ten noorden van de polder. Bant zit ook in Suiftarbant, eertijds op de Veluwe, waarnaar Swifterbant is genoemd, in Teisterbant in Gelderland en in Brabant. De betekenis is 'streek', 'gebied'. Daarnaast is er een ander woord bant met de betekenis 'bentgras', gras dat op vochtige zandgrond voorkomt. In die betekenis komt het voor in de Banten, een streek bij Siddeburen en, dichter bij huis, in Vollenhove. In het dialect van Vollenhove komt bente als soortnaam voor weiland voor. Met bent of bente zijn een aantal Vollenhoofse namen gevormd. In Lemsterland verschijnt Banterakkers als veldnaam.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

In 1951 werd begonnen met de bouw van het dorp. Het kamp Westvaart is na de oorlog nog een NSB-kamp geweest. Het kamp was voorzien van wachttorens en bewakers met karabijnen. Er hebben diverse prominente NSB'ers gevangengezeten. Hr. Gunnink, een voormalig hoofd van de Meppeler ondergrondse, was er toen kampcommandant. Op enig moment is in dit kamp een proef opgezet die inhield dat de gevangenen een contract ondertekenden waarin ze verklaarden niet te zullen vluchten in ruil voor volledige vrijheid binnen het kamp. Ieder heeft toen getekend en er is ook nooit iemand gevlucht. Later is deze proef opgeheven, maar omdat ieder zich aan de afspraak had gehouden kreeg iedereen zijn vrijheid en mocht naar huis. De resterende tijd die men nog moest uitzitten moest men als gewoon arbeider uitdienen.

In 1998 werd een groot gedeelte van de film Abeltje in het dorp opgenomen. Zo was de voormalige hervormde kerk aan Het Midden decor voor het warenhuis.

In juni 2016 vierde Bant zijn 65-jarig bestaan.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

Bantsiliek

Hoewel Bant maar een klein dorp is beschikt het over de nodige voorzieningen. Zo is er de multifunctionele accommodatie Bantsiliek, dat in 2009 mee deed in de finale van de verkiezing Mooiste kerk van Nederland van het NCRV radioprogramma Plaza. Het gebouw kreeg de meeste stemmen, echter werd de Willibrordusbasiliek in Hulst uitgeroepen tot winnaar.[2] De vakjury nam dit besluit omdat de website GeenStijl had opgeroepen om massaal op de Bantsiliek te stemmen, waardoor de uitslag een vertekend beeld gaf.

Verder zijn er twee basisscholen, sportclub SC Bant, een vakantiepark en enkele horecagelegenheden. Elke vijf jaar vindt er in Bant een groot dorpsfeest plaats.

Bekende Bantenaren[bewerken | brontekst bewerken]

Openbaar vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Bant heeft maar één bushalte (Rotonde), bij die halte stoppen de volgende buslijnen (allemaal Qliners):

Lijn Route Vervoerder
315 Groningen - Heerenveen - Joure - Lemmer - Bant - Emmeloord Arriva
324 Groningen - Drachten - Heerenveen - Joure - Lemmer - Bant - Emmeloord Arriva

Bijgewerkt op 16 januari 2018 9:30 (CET)

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Bant (Noordoostpolder) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.