Naar inhoud springen

Ketelhoek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ketelhoek
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Ketelhoek (Flevoland)
Ketelhoek
Situering
Provincie Vlag Flevoland Flevoland
Gemeente Vlag Noordoostpolder Noordoostpolder
Coördinaten 52° 38′ NB, 5° 39′ OL
Woonplaats (BAG) Nagele / Tollebeek
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Ketelhoek is een polderstreek ofwel buurtschap in de gemeente Noordoostpolder, in de Nederlandse provincie Flevoland. Het is ten zuidwesten gelegen van Emmeloord.

De Ketelhoek vormt de zuidwesthoek van de Noordoostpolder aan de rand van het IJsselmeer en het Ketelmeer, bij de Zwolse Hoek. Het is ruwweg gelegen tussen de Domineesweg en de Abtstocht, tussen Urk en Nagele. Door het gebied loopt de A6. De A6 ligt ook op de scheiding van het IJssel- en Ketelmeer, met de Ketelbrug als schakel tussen de twee meren. De Ketelhoek werd als plaatsnaam in 2005 voor het eerst aangegeven op een kadasterkaart. Volgens Allecijfers.nl (gebaseerd op de CBS-gegevens en het Kadaster) omvatte Ketelhoek in 2023 34 woningen waarvan 32 in het dorpsgebied vallen van Nagele en twee binnen het dorpsgebied van Tollebeek.

In Ketelhoek is een viskwekerij gevestigd, deze begon als een palingkwekerij in 1988 onder de naam Palingkwekerij Ketelhoek.[1] Aan de Zwolse Hoek kent de Ketelhoek een strandje. Tot begin 2021 was het een officieel zwemstrand, maar deze werd in 2021 opgeheven wegens gezondheidsrisico's. Alle voorzieningen en informatieborden werden vervolgens weggehaald.[2]