Thuiswinkel Waarborg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Thuiswinkel Waarborg bestaat sinds 2001 en is een keurmerk voor winkels die via het internet verkopen in Nederland. Onder andere Bol.com, Wehkamp en Coolblue, maar daarnaast ook veel kleine online winkels maken er gebruik van. In totaal zijn er eind 2016 meer dan 2200 ondernemingen die het label mogen gebruiken. Deze leden realiseren samen ruim 70% van alle online consumentenbestedingen in Nederland.

Geschiedenis[bewerken]

Thuiswinkel Waarborg is een initiatief van de Belangenvereniging Thuiswinkel.org. Deze vereniging is in 2000 opgericht door 38 belanghebbende bedrijven en was het formele samengaan van twee bestaande verenigingen; de Nederlandse Postorderbond en de Online Winkeliersvereniging in oprichting. De beide organisaties besloten de krachten te bundelen en gezamenlijk verder te gaan als nieuwe belangenvereniging voor alle (web)winkels in Nederland: Thuiswinkel.org.

Doel[bewerken]

Een van de speerpunten van Thuiswinkel.org is het realiseren van vertrouwen in online kopen bij de Nederlandse consument. Dit is de reden dat alle leden van de vereniging de certificering voor Thuiswinkel Waarborg moeten doorlopen. Deze certificering vindt jaarlijks plaats.

Als belangenvereniging heeft Thuiswinkel.org geen winstoogmerk met het keurmerk. Leden die aangesloten zijn richten zich naast vaste speerpunten als bedenktijd en veiligheid ook op verdergaande zekerheden via de aangesloten geschillencommissie en inzet van de vereniging zelf.

Bekendheid[bewerken]

Thuiswinkel Waarborg is het bekendste webwinkelkeurmerk van Nederland: 90% van de consumenten herkent het Thuiswinkel Waarborg-logo.[1]

Kritiek[bewerken]

Het uitblijven van een werkelijk waarborgfonds, zoals de naam suggereert, is een punt van kritiek. [2]

Aan een keurmerk zijn verder geen wettelijke regels gebonden waardoor iedereen er een kan oprichten. Wel zijn er kenmerken die kunnen worden getoetst. ConsuWijzer heeft Thuiswinkel Waarborg getoetst en gaf het label in maart 2008 het hoogst haalbare rapportcijfer van 10.[3]

Andere veelgehoorde kritiekpunten zijn dat het geen onafhankelijke stichting betreft maar een vereniging met in het bestuur directieleden van grote webwinkels. Kleine webwinkel eigenaren gaven aan dat de organisatie vooral voor de grotere spelers zou zijn.[4]

Nationale Thuiswinkel Awards[bewerken]

De Nationale Thuiswinkel Awards is een initiatief van Thuiswinkel.org en wordt georganiseerd en gefinancierd door de Stichting Nationale Thuiswinkel Awards. De Stichting Nationale Thuiswinkel Awards wil met de jaarlijkse uitreiking van vak- en publieksprijzen een positieve bijdrage leveren aan het zelfbewustzijn van de branche, zowel intern (bedrijven die verkopen op afstand aan consumenten) als extern (consumenten die (gaan) kopen op afstand).

Externe link[bewerken]