Naar inhoud springen

Gistbrood

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door DimiTalen (overleg | bijdragen) op 9 feb 2019 om 14:56. (Categorie:Brood en banket verwijderd; Categorie:Brood toegevoegd (HotCat.js))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Met gistbrood wordt bedoeld brood waarbij als rijsmiddel gist (Saccharomyces cerevisiae, ook wel broodgist of bakkersgist) is gebruikt.

Meestal bestaat brooddeeg in Nederland en België uit (tarwe)meel, water, zout en gist. Door de activiteiten van de gisten (een soort schimmels) rijst het deeg en wordt het luchtig. De schimmels produceren namelijk koolzuurgas. Dit gas wordt vastgehouden door de voor meel van granen kenmerkende eiwitten, gluten. Door het brooddeeg op verschillende manieren te laten rijzen kunnen verschillende broodsoorten worden gemaakt met andere eigenschappen, zoals de smaak.

Doorgaans laat men het deeg nadat het is gekneed ongeveer een uur rijzen op een warme en tochtvrije plaats. Vervolgens moet het deeg weer goed gekneed worden en in de juiste vorm gebracht. Na weer een periode van rijzen, wordt het gebakken.

Een ander rijsmiddel is zuurdesem dat veel in brood van biologische winkels wordt gebruikt.