Glengyle

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Glengyle is een distilleerderij, oorspronkelijk opgericht in 1872, in Campbeltown, Schotland, die recent weer in productie is gebracht.

Geschiedenis[bewerken]

De firma werd in 1872 opgericht door William Mitchell. Mitchell was eerder betrokken geweest bij de Springbank Distillery maar door een ruzie met zijn broer John, met wie hij samen eigenaar was van Springbank Distillery, trok hij zich terug en werkte vervolgens met zijn andere broer samen bij de Reichlachan-destilleerderij. Hij begon vervolgens zijn eigen firma, Glengyle. In 1919 werd Glengyle als gevolg van de slechte economische omstandigheden na de Eerste Wereldoorlog verkocht; de crisis was een moeilijke tijd voor alle distilleerderijen in de regio van Campbeltown. In 1924 kreeg de firma opnieuw een nieuwe eigenaar en in 1925 werd de productie gestaakt en werden alle aandelen verkocht.

Een poging van Maurice Bloch om de distilleerderij te heropenen werd een mislukking doordat de Tweede Wereldoorlog uitbrak; Bloch en zijn broer exploiteerden ook de Glen Scotiadistilleerderij. Een tweede poging tot heropening in 1950 door Campbell Henderson Ltd. mislukte eveneens.

Heropening[bewerken]

De distilleerderij bleef vervolgens lange tijd gesloten; in 2000 werd het bedrijf Mitchell's Glengyle Ltd. opgericht met als doel de Glengyle distilleerderij weer op te bouwen en in productie te brengen. Mitchell's is gelieerd aan de Springbank Distillery en de productie van beide distilleerderijen staan onder het beheer van Mr. Hedley Wright, een nazaat van de familie Mitchell, de oorspronkelijke eigenaar van beide firma's. De afgelopen vier jaar zijn de gebouwen gerestaureerd, is de productieinstallatie naar hedendaagse standaard gemoderniseerd en staan de gebouwen op de Statutory List of Buildings of Special Architectural or Historic Interest. Tijdens de renovatie werd gebruikgemaakt van oud materiaal, afkomstig van andere distilleerderijen die met de productie gestopt waren of die materiaal overhadden.

Productie[bewerken]

De productie in de nieuwe Glengyle distilleerderij begon in 2004; de eerste sterkedrank wordt in 2014 verwacht. Glengyle is de eerste nieuwe distilleerderij van dit millennium en maakt deel uit van een groot aantal nieuwe distilleerderijen, waaronder die op het eiland Arran, Shetland en de nieuwste distilleerderij van Islay's Kilchoman.

De whisky van de nieuwe Glengyle distilleerderij zal niet Glengyle genoemd worden maar zal gebotteld worden onder de naam Kilkerran. Dat is onder meer om verwarring te voorkomen met de blended malt whisky van die naam en ook omdat traditioneel gezien Campbeltown malt niet naar een Glen worden genoemd. De naam Kilkerran komt van de naam Ceann Loch Cille Chiarain, dat Head of the lake of Saint Kieran´s cell betekent, de naam van een plaatsje waarvan men gelooft dat de heilige Kieran daar verbleef en waar tegenwoordig Campbeltown ligt.