Glijgetal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het glijgetal G is de verhouding tussen de horizontale afgelegde afstand en de verticale afgelegde afstand (verminderde hoogte) van een niet aangedreven object dat zich voortbeweegt door de atmosfeer. Het glijgetal wordt gegeven van onder andere: een elementair vleugelprofiel, een vleugel of een heel vliegtuig.

Beschrijving[bewerken]

Het glijgetal is afhankelijk van:

  • profiel : de profielkenmerken Kp ... G = f{α, d, f, Re,vorm,: \nu , oppervlakteruwheid μ , ...}
  • vleugel : de profielkenmerken en de vleugelkenmerken Kv ... G = Kp + f{b, planvorm, winglets, ...}
  • vliegtuig : vleugelkenmerken en de vliegtuigkenmerken Kt ... G = Kt + f{romp,schroef, ...}

Hou het dus voor de eenvoud op de vleugel omdat een profiel enkel theoretisch benaderbaar is en een vliegtuig zo verscheiden kan zijn dat dit pas ter sprake komt na specificatie.

Het glijgetal is afhankelijk van de eigenschappen van de vleugel (en niet van het gewicht hiervan). Het glijgetal is dé facto een natuurconstante eigen aan de vleugel.

Je hebt een maximum glijgetal naar gelang de configuratie (vb al dan niet gebruik van de vleugelkleppen, de invalshoek, ...). In het jargon wordt dit maximum vaak "Het glijgetal" genoemd om de kwaliteit aan te duiden in de beste configuratie.

Glijgetal.png

Omdat zowel in de horizontale als in verticale snelheid van de vleugel hetzelfde tijdselement zit, is het glijgetal ook gelijk aan de verhouding van de snelheden.

De fijnheid[bewerken]

De voorloper van het glijgetal is in feite de fijnheid. De fijnheid in "één over het glijgetal" of anders, het glijgetal is het omgekeerde van de fijnheid. Hoe kleiner de waarde van de fijnheid, des te fijner de vleugel, hoe kleiner de glijhoek en hoe groter het glijgetal en zweefcapaciteiten. Dit betekent hoe fijner, hoe verdere je geraakt voor eenzelfde hoogteverlies.

Een voorbeeld[bewerken]

Neem een zweefvliegtuig en ga naar een zekere hoogte. Breng het toestel in horizontale vlucht, houdt de stuurknuppel in de neutrale stand en laat het zijn gang gaan. De natuur zal zoeken naar het grootste rendement en de zwever in een glijvlucht brengen waarbij de kleinste glijkhoek wordt aangenomen.

Moderne kunststof zweefvliegtuigen (kisten) hebben vaak een glijgetal van meer dan 1 op 45. Dat wil zeggen dat een kist die zich op 1 kilometer hoogte bevindt, gegeven een standaardatmosfeer, 45 kilometer rechtuit kan vliegen alvorens het de grond raakt.

Grootteorde[bewerken]

Hieronder enkele waarden voor het glijgetal, fijnheden en glijhoeken

Item Fijnheid glijgetal glijhoek
Baksteen 0 90°
Valscherm 0 90°
Glijscherm 0,3 → 0,13 3 → 8 20° → 8°
Helikopter - Gyrocopter ∞ → 0,3 0 → 3 90° → 20°
DPM 0,2 → 0,13 5 → 8 12° → 8°
ULM - sportvliegtuig 0,14 → 0,08 8 → 12 8° → 4°
Passagiersvliegtuig 0,075 → 0,05 15 → 20 4° → 3°
Zweefvliegtuig 0,05 → 0,02 20 → 60 3° → 1°

Externe links[bewerken]