Goochelaars ontmaskerd

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search

Goochelaars ontmaskerd (Eng. titel: Breaking the magician's code: Magic's biggest secrets finally revealed) is een Amerikaans televisieprogramma uit 1997, 1998 en 2008. Het is opgenomen in een Amerikaans pakhuis en was een succes.

Valentino, de gemaskerde illusionist die de trucs ontmaskerde, werd beroemd en het programma werd in vele landen uitgezonden zoals Japan, Brazilië, België, Frankrijk en Nederland. Het bestond uit vier afleveringen van een uur, met in de vierde en laatste afleveringen ook de ontmaskering van de identiteit van Valentino.

Naast deze serie waren er drie specials van een uur te zien. In de eerste onthulde een straatgoochelaar een aantal van zijn trucs, in de tweede keerden de makers terug naar het mysterieuze pakhuis, samen met een nieuwe goochelaar. En in de laatste werden de geheimen van zogenaamde paragnosten onthuld. Zij denken dat ze bovennatuurlijke krachten bezitten, maar na het zien van die special wist het publiek wel beter.

De Nederlanders moesten een jaartje wachten op de geheimen van Valentino. Als 'Goochelaars Ontmaskerd' werd de serie in ongeveer 13 afleveringen van 25 minuten op SBS 6 uitgezonden en deed Christien van der Aar het commentaar. Alleen de serie met Valentino als de gemaskerde illusionist werd toen uitgezonden. Uiteindelijk was het in 2002 de beurt voor de drie specials van een uur. Toen was het commentaar in handen van Jaco Kirchjunger, die ook bekendstond als de stem van de Staatsloterijshows.

Daarna was er lange tijd geen 'Goochelaars Ontmaskerd' op de Nederlandse tv. Met de nieuwe televisiezender van John de Mol in 2005 gingen de geruchten dat deze zender, Tien dus, het programma zou gaan uitzenden. De serie is wel, opnieuw bewerkt, met het commentaar van Bart Ettekoven uitgezonden in de zomer van 2006 op SBS 6. De duur was wisselend.

In de nazomer van 2007 zijn de uitzendingen van 'Goochelaars Ontmaskerd' uit 2006 van SBS 6 herhaald op Veronica.

Vanaf oktober ’08 werden er in Amerika 13 nieuwe afleveringen uitgezonden met opnieuw Valentino als de gemaskerde illusionist. Ze zijn ingekocht door RTL, en met het commentaar van Arjen Grolleman zijn de afleveringen uitgezonden in de periode november 2008 – april 2009 op RTL 5. Direct daarna is de serie nog eens herhaald tot eind mei 2009 en in de nazomer van 2010. SBS6 zond de hele zomer van 2010 ook Goochelaars Ontmaskerd uit, elke vrijdagavond rond 23u20. Ze zond herhalingen uit van de serie die ze in 2006 ook uitzonden (met Bart Ettekoven als voice-over). De originele afleveringen zijn in 2 gesplitst, omdat de uitzendingen nu een half uur duren waar ze in het origineel een uur duurden. De originele serie is in 2011 opnieuw bewerkt (nieuwe leader, voice-over en selectie van de grote trucs) en elke vrijdagavond vanaf 6 mei 2011 om 22.00 op SBS 6 uitgezonden..

Na 2 jaar geen Goochelaars Ontmaskerd op de Nederlandse televisie, besloot SBS6 om vanaf 25 januari 2014 de nieuwe serie uit 2008 in de programmaschema's te zetten. De voice-over wordt dit keer verzorgd door Arno Lubbinge. In tegenstelling tot RTL5 in 2008, zendt SBS6 de serie wél in 16:9 uit. Het logo is overgenomen van de bewerkte eerste serie uit 2011.