Gorden Kaye

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Gorden Kaye
Gordon Kaye 2 Allan Warren.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Gordon Fitzgerald Kaye
Geboren 7 april 1941
Geboorteplaats Huddersfield, Verenigd Koninkrijk
Overleden 23 januari 2017
Land Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Werk
Jaren actief 1968-2017
Beroep acteur
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Gordon Fitzgerald (Gorden) Kaye (Huddersfield, 7 april 1941 - Knaresborough, 23 januari 2017) was een Engels acteur. Hij was vooral bekend van zijn vertolking van 'René Artois' in de comedy-serie 'Allo 'Allo! Daarnaast werkte hij voor radio en televisie, was hij te zien in enkele films en speelde hij in het theater.

De spelling van zijn voornaam als Gorden is het gevolg van een typefout bij de Britse vakbond voor acteurs.[1] In 1989 verscheen zijn autobiografie René & Me: A Sort of Autobiography, waarin hij zijn jeugdervaringen als verlegen, homoseksuele jongen met overgewicht beschreef.

In 1990 was Gorden Kaye betrokken bij een ernstig auto-ongeluk, toen tijdens de zware winterstorm van 1990 een reclamebord dwars door de voorruit van de auto sloeg en zijn voorhoofd raakte. De sporen hiervan bleven op Kayes voorhoofd te zien. Tegen de verwachtingen in herstelde hij uiteindelijk volledig.

Aan het eind van zijn leven verbleef hij in een verzorgingstehuis waar hij leed aan dementie. Begin 2017 overleed Kaye aan de gevolgen van nierfalen.

Filmografie[bewerken]