Gorlaeus (gebouw)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
De Gorlaeus-laboratoria gezien vanuit het oosten. Op de achtergrond is de hoogbouw zichtbaar, op de voorgrond bevindt zich de "schotel" met daaronder de ingang.

De Gorlaeus-laboratoria in de Nederlandse stad Leiden zijn een complex van de Universiteit Leiden. Het gebouw bevindt zich in de wijk Leeuwenhoek, vlak bij het Huygens-laboratorium, het Snelliusgebouw en het Oortgebouw (waarin onder andere de Sterrewacht Leiden en het Kamerlingh Onnes Laboratorium zijn gevestigd). Samen huisvesten deze gebouwen een groot deel van de Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen.

De Gorlaeus-laboratoria bestaan uit de zogenaamde "schotel", de hoogbouw, het practicumgebouw (LCP) en de laagbouw (gebouw LMUY). In de schotel van het Gorlaeus bevinden zich collegezalen, waaronder een van de grootste collegezalen van de universiteit (zaal 4/5), die plaats biedt aan 700 studenten. Hier wordt tevens regelmatig college gegeven aan studenten in de rechten en de psychologie, omdat deze colleges te groot zijn voor een zaal in hun eigen gebouwen. In het gebouw worden studenten scheikunde, Molecular Science & Technology (MST), Life Science & Technology (LST) en Bio-farmaceutische wetenschappen (BFW) onderwezen. Er wordt ook veel onderzoek verricht. Het gebouw is vernoemd naar David van Goorle, ook bekend onder zijn verlatijnste naam Gorlaeus.

Het complex is gebouwd tussen 1963 en 1971.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Ingang van het Gorlaeus gebouw.