Gorsium-Herculia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gorsium-Herculia
Gorsium-Herculia
De opgravingen van Gorsium
Gorsium-Herculia (Hongarije)
Gorsium-Herculia
Situering
Coördinaten 47° 5′ NB, 18° 25′ OL
Fövénypusztai római telep (3940. számú műemlék) 5.jpg
Portaal  Portaalicoon   Archeologie

Gorsium-Herculia is de naam voor de archeologische vindplaats van twee steden uit de Romeinse tijd bij Tác in Hongarije.

Gorsium[bewerken | brontekst bewerken]

De Romeinen bouwden tussen 46 en 49 n.Chr. een militair kamp bij een oversteekplaats van de rivier Sárrét. Het fort werd ontmanteld aan het begin van de 2e eeuw, waarna keizer Trajanus hier de nieuwe stad Gorsium liet bouwen. Gorsium lag aan een van de belangrijkste knooppunten in de Romeinse provincie Pannonia en groeide uit tot het lokale centrum van de keizercultus en hoofdstad van de provincie. De Romeinen lieten vele monumenten bouwen zoals tempels, een forum en een amfitheater.

Herculia[bewerken | brontekst bewerken]

In 260 vielen de Sarmaten de stad aan waarbij deze geheel verwoest werd. Enkele decennia later werd op de grondvesten van de oude stad een nieuwe gebouwd genaamd Herculia. Terwijl het oude Gorsium een stad met veel heidense tempels was, werd Herculia een christelijke stad met kerk en basilieken. De stad beleefde zijn grootste bloei aan het eind van de 4e eeuw, toen het een oppervlakte had van ongeveer 45 hectare.
Deze stad werd in de middeleeuwen Föveny genoemd en bleef bewoond tot de Turken in de 16e eeuw Hongarije binnenvielen en de stad met de grond gelijk maakten.

Opgravingen[bewerken | brontekst bewerken]

Vanaf 1958 zijn er opgravingen verricht waarbij de stadsmuren, poorten, de haven, het forum, amfitheater, tempels, basilica's en andere gebouwen zijn blootgelegd. Het totale gebied van de voormalige stad beslaat ongeveer honderd hectare, slechts een klein gedeelte is al blootgelegd. De opgravingen vormen nu een groot archeologisch park en zijn open voor publiek.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]