Graaf van Northumberland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Graaf van Northumberland (Engels: earl of Northumberland) is een Britse adellijke titel. De titel werd vier keer gecreëerd.

Voor het eerst werd Henry Percy in 1377 met de titel beleend door koning Richard II. In 1406 werd hij wegens verraad door de nieuwe koning Hendrik IV echter vervallen verklaard van de titel. Zijn zoon, eveneens Henry geheten, werd in 1414 door Hendrik V hersteld in de waardigheid van zijn vader. Hij werd opgevolgd door zijn zoon, weer een andere Henry. Na zijn dood werden titel en landerijen in 1461 opnieuw geconfisqueerd door een koning, ditmaal Eduard IV, om in 1470 te worden teruggegeven aan zijn zoon Henry. Na het overlijden van de voorlopig laatste Henry Percy, 6e graaf, in 1537 stierf de titel uit.

In 1557 werd de titel opnieuw gecreëerd voor een neef van de laatste graaf, Thomas Percy. Hij werd in 1571 vervallen verklaard van de titel, doch een jaar later weer hersteld. Met Joscelin Percy, 5e graaf van de tweede creatie stierf de mannelijke lijn van het huis Percy uit.

De dochter van Joscelin, Elizabeth, huwde met Charles Seymour, 6e hertog van Somerset. Hun zoon, Algernon Seymour, werd in 1749 beleend met de titel graaf van Northumberland. Hun dochter, Elizabeth Seymour, huwde met Hugh Smithson, die 2e graaf van Northumberland en in 1766 hertog van Northumberland werd.

Noten bij de nummering en de creaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Volgens sommige bronnen zijn er vijf of zelfs zes creaties geweest, namelijk tussen de 1e en 2e graaf in 1414 en tussen de 3e en de 4e graaf, omdat hun titel en landgoederen vervielen aan de kroon.
  • De nummering van de graven (vooral de Henry’s) wil nog weleens verschillen, vooral vanwege het onzekere aantal creaties. Zo wordt er genummerd in de eerste creatie (1), in de tweede creatie (1 t/m 5) en er wordt zelfs doorgeteld (1 t/m 10 of 11). Normaliter wordt gekozen voor een nieuwe telling bij een nieuwe creatie, maar ook die is in dit geval discutabel.

Graaf van Northumberland, eerste creatie (1377)[bewerken | brontekst bewerken]

Graaf van Northumberland, tweede creatie (1557)[bewerken | brontekst bewerken]

Graaf van Northumberland, derde creatie (1674)[bewerken | brontekst bewerken]

Graaf van Northumberland, vierde creatie (1749)[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]