Graafs Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Graafs Museum is een streekmuseum in Grave dat zich bevindt in de Hampoort.

Geschiedenis[bewerken]

Het museum is ontstaan uit de privé-verzameling van de Graafse amateurarcheoloog Martien Koolen. De verzameling groeide en daarom zocht en vond hij in 1977 een nieuwe uitstallingsruimte in het Oude Stadhuis. In 1979 werd een groot deel van de voorwerpen vernield door een verwarde man. In de jaren hierna werd vanuit de Graafse bevolking een nieuwe verzameling opgebouwd die archeologische voorwerpen, prenten en andere objecten omvatte.

Deze verzameling ontgroeide de uitstallingsruimte en verhuisde in 1980 naar een ruimte die behoorde tot de Sint-Elisabethkerk. De kerk had deze laatste ruimte echter zelf nodig toen in 2002 de parochie samengevoegd werd met die van de Hemelvaartskerk. Om deze reden werd het museum ondergebracht in een historisch pand in de Lomberdstraat. Op 31 maart 2006 werd het museum ten slotte gehuisvest in een speciaal daarvoor ingericht deel van de Hampoort.

Programmering en inrichting[bewerken]

Het museum heeft een permanente tentoonstelling en een wisselende expositie. Daarnaast behoren de twee zogeheten brugkazematten van de Peel-Raamstelling, Kazemat Noord en Kazemat Zuid, tot het museum. Hier worden speciale tentoonstellingen gehouden, betrekking hebbend op de Tweede Wereldoorlog.

De permanente tentoonstelling is gegroepeerd rond een grote maquette die de stad Grave in het jaar 1845 uitbeeldt. Veel materiaal heeft betrekking op de geschiedenis van de vesting. Ook worden er voorwerpen getoond die bij opgravingen zijn gevonden, en daarnaast onder meer prenten.

Externe link[bewerken]