Grand Egyptian Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Grand Egyptian Museum is een nieuw Egyptisch museum dat volgens de huidige planning in 2018 geopend zal worden. Het zal zich bevinden op 3 kilometer van de piramiden van Gizeh en in totaal in oppervlakte van 50 hectare innemen.

Op 5 januari 2002 heeft de Egyptische president Mubarak de eerste steen gelegd. De architect van het project is de Ier Heneghan Peng. Zijn ontwerp werd gekozen via een internationale competitie. De façade van het museum zal gemaakt zijn uit lichtdoorlatend albast en centraal in het museum zullen de tentoonstellingen worden gegeven. Rond dit centraal deel zal een netwerk van straten, pleinen en bruggen gebouwd worden.

Binnenin het museum zullen 100.000 artefacten worden tentoongesteld. Aan de ingang van het museum zal een groot standbeeld van Ramses II komen. Dit beeld werd reeds op 25 augustus 2006 verhuisd vanuit Caïro. De collectie binnen het museum zal verdeeld worden in vier grote ruimte die per thema staan geordend. Een deel gaat over de fysieke gesteldheid van Egypte en de Nijl; een deel over het dagelijkse leven; een deel over de staat en de farao en een laatste deel over de Amarna-kunst.

Het Grand Egyptian Museum zal het Egyptisch Museum van Caïro niet vervangen, maar er zal wel een deel van de collectie, naar het nieuwe museum verhuizen. De Toetanchamoncollectie zal mee verhuizen naar het nieuwe museum.

Externe links[bewerken]