Grand Egyptian Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Grand Egyptian Museum
Het restauratieatelier van het museum in 2015
Het restauratieatelier van het museum in 2015
Locatie Giza
Coördinaten 29° 60′ NB, 31° 7′ OL
Oppervlakte 480.000 m²
Gebouwd 2012-2020
Openingsdatum 2020
Huisvesting
Architect Heneghan Peng
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Grand Egyptian Museum (Groot Egyptisch Museum, afgekort GEM) is een Egyptisch museum in aanbouw dat in 2020 geopend zal worden. Het museumterrein bevindt zich op 3 kilometer van de piramiden van Gizeh en neemt in totaal een oppervlakte van 50 hectare in.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het ontwerp werd gekozen via een internationale competitie. De architect van het project werd de Ier Heneghan Peng. Op 5 januari 2002 heeft de Egyptische president Mubarak de eerste steen gelegd.

Gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

De façade van het museum zal gemaakt zijn uit lichtdoorlatend albast en centraal in het museum zullen de tentoonstellingen worden gegeven. Rond dit centraal deel zal een netwerk van straten, pleinen en bruggen gebouwd worden.

Aan de ingang van het museum staat een groot standbeeld van Ramses II. Dit beeld werd reeds op 25 augustus 2006 verhuisd vanuit Caïro.

Collectie[bewerken | brontekst bewerken]

Binnenin het museum zullen 100.000 artefacten worden tentoongesteld. De collectie binnen het museum zal verdeeld worden in vier grote ruimten die per thema staan geordend. Een deel gaat over de fysieke gesteldheid van Egypte en de Nijl; een deel over het dagelijkse leven; een deel over de staat en de farao en een laatste deel over de Amarna-kunst.

Het Grand Egyptian Museum zal het Egyptisch Museum van Caïro niet vervangen, maar er zal wel een deel van de collectie, naar het nieuwe museum verhuizen. De Toetanchamoncollectie zal mee verhuizen naar het nieuwe museum.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Grand Egyptian Museum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.