Naar inhoud springen

Groot Egyptisch Museum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Groot Egyptisch Museum
Grand Egyptian Museum
المتحف المصري الكبير
Het restauratieatelier van het museum in 2015
Locatie Giza
Coördinaten 29° 60′ NB, 31° 7′ OL
Oppervlakte 480.000 m²
Openingsdatum 2022
Huisvesting
Architect Heneghan Peng
Gebouwd 2012-2020
Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Het museumcomplex in november 2019

Het Groot Egyptisch Museum (Engels: Grand Egyptian Museum, afgekort GEM) is een Egyptisch museum in aanbouw dat geopend zal worden tussen oktober 2023 en februari 2024[1]. Het museum bevindt zich op het grondgebied van Gizeh, ten westen van het stadscentrum en op 2 kilometer ten noordwesten van de piramiden van Gizeh. De museumsite neemt in totaal een oppervlakte van 50 hectare in.

Binnen in het museum zullen 100.000 artefacten worden tentoongesteld. De collectie binnen het museum zal verdeeld worden in vier grote ruimten die per thema staan geordend. Een deel gaat over de fysieke gesteldheid van Egypte en de Nijl; een deel over het dagelijkse leven; een deel over de staat en de farao en een laatste deel over de Amarna-kunst.

Het Grand Egyptian Museum zal het Egyptisch Museum van Caïro niet vervangen, maar er zal wel een belangrijk deel van de collectie, waaronder de Toetanchamoncollectie, naar het nieuwe museum verhuizen.

De façade van het museum zal gemaakt zijn uit lichtdoorlatend albast en centraal in het museum zullen de tentoonstellingen worden gegeven. Rond dit centrale deel zal een netwerk van straten, pleinen en bruggen gebouwd worden.

Aan de ingang van het museum staat een groot standbeeld van Ramses II. Dit beeld werd reeds op 25 augustus 2006 verhuisd vanuit Caïro waar het een eeuw voor de ingang van het centrale treinstation Ramses geplaatst was.

Het ontwerp werd gekozen via een internationale competitie georganiseerd door het Egyptisch ministerie van cultuur en gepatroneerd door de UNESCO en de Union of International Associations. De wedstrijd liep van januari 2002 tot het einde van de juryberaadslaging in juni 2003 en 1.557 ontwerpen werden ingezonden waarvan 20 ontwerpen verder werden uitgewerkt na preselectie. De laureaat en architect van het project werd het Iers architectenbureau Heneghan Peng, dat ook The Palestinian Museum ontwierp. Op 5 januari 2002 heeft de Egyptische president Mubarak de eerste steen gelegd.

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie de categorie Grand Egyptian Museum van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.